Att bli 100 % ansvarig

Att bli 100 % ansvarig

Ta ett stort andetag och läs stilla dessa tre kursiva rader:

Du är den absolut viktigaste personen i ditt liv. Ingen annan är så viktig för dig som just du. Den person som mest behöver ditt stöd är du själv. Den som du allra mest behöver kunna påverka är dig själv.

Fundera sedan en stund på dessa två meningar:

Hur ditt liv blir beror på dig.

Du är den som är skaparen av ditt liv.

Att läsa dessa två meningar kan i olika livssituationer vara enormt provocerande. Det kanske finns någon som tycker att ”ingen kan förstå hur svårt jag har det just nu i mitt liv”. Gissa om jag vet. Gissa om jag känner igen det. Men hur hemskt det än var så kom ”de andra” aldrig och tog tag i mitt liv. Det fanns många gånger människor som hjälpte mig när jag hade det jobbigt. Andra människor har hjälpt mig otroligt mycket. Men jag var alltid tvungen att öppna ögonen och se ljuset och möjligheterna själv.

Om du är irriterad eller arg så är du ansvarig för de känslorna. De känslorna finns i dig. Du är den som skapar de känslorna genom de tankar du tänker. Du valde de känslor du hade (provocerande, jag vet). Du valde att bli irriterad. Du valde att bli förbannad. Varje dag skapar du dina egna upplevelser genom hur du väljer att tänka. Påminnelsen är hela tiden att en annan människa kanske hade reagerat annorlunda i samma situation.

Oj oj! Hur skall man klara av detta? Finns det någon tröst?

Andas några stora andetag och påminn dig igen om att du gjorde så gott du kunde. Du gjorde till och med så gott du kunde med de bästa avsikter utifrån det du trodde var rätt. Du gjorde som du sett andra göra och som de i sin tur sett andra göra. En tröst finns i detta:

Du gjorde så som du blivit lärd.

Kanske vill du inte fortsätta reagera på ditt ”gamla” sätt. Kanske vill du reagera på ett annat sätt nu. Kanske vet du bättre nu. Läs detta vackra och tröstande citat av Maya Angelou:

Du gjorde på det sätt du visste att man skulle göra,

och när du visste bättre gjorde du bättre.

Att bli 100 procent ansvarstagande för sina tankar och känslor kan bli ett nytt sätt att leva. För mig är det varje dag en ständig träning. Det är att leva med ett nytt sätt att tänka. Och ett nytt sätt att tänka kräver övning. Jag vill inte vara offer för mina gamla invanda tankar

och mönster. Jag vill inte vara offer för omständigheterna. Jag vill kunna ta ansvar för mitt eget liv. Jag vill kunna styra hur jag har det och hur jag mår. Det innebär att jag måste göra alldeles sant för mig att:

Jag är den som skapar mina egna tankar och känslor.

Så läs igen:

Du är den absolut viktigaste personen i ditt liv. Ingen annan är så viktig för dig som just du. Den person som mest behöver ditt stöd är du själv. Den som du allra mest behöver kunna påverka är dig själv.

Kay Pollak

www.kaypollak.com www.youtube.com/kaypollakonline

Lämna ett svar