Att leva med ansvar

Att leva med ansvar

Vad betyder det i praktiken att varje människa har ansvar för hur hon reagerar?

Det betyder att om du till exempel har förlorat kontrollen gentemot en person (snäst, låtit irriterad och kanske sagt något dumt) så har du ansvar för ditt ”tråkiga” sätt. Att ta ansvar betyder att du har en sann insikt om att din irriterade reaktion berodde helt och hållet på dig. Inte på vad den andra sa eller gjorde. När detta är sant för dig kan du gå till den  personen och be om ursäkt för ditt sätt. Och du kan också säga: ”Du ska veta en sak. Min irritation och ilska här förut hade inte ett dugg med dig att göra. Allt handlade bara om mig. Jag vill att du skall veta det.”

Att säga detta (och mena det) är att ta sitt ansvar för hur du har reagerat.

Eller: Om du tappade tålamodet och blev irriterad på till exempel ditt barn, eller din partner och sa något dumt så har du ansvar för ditt ”irriterade” sätt. Du kan då gå till barnet (eller din partner) och be om ursäkt. Och också säga något i stil med detta: Du ska veta att min irritation hade inte ett dugg med dig att göra. Allt handlade bara om mig. Jag vill att du skall veta det. Du kanske till och med tillägger: Kom ihåg. Jag älskar dig. 

Det är att ta fullt ansvar för sin reaktion och sina känslor.

Ett bra sätt att kunna ta ansvar för sina känslor är att börja öva på små irritationer. Om du till exempel på jobbet blev irriterad på ”Holger” och sa något dumt till honom för att han tog sån himla tid på sig vid kopiatorn, så kan du efteråt ta ditt ansvar och säga till exempel: Du Holger, jag vill be om ursäkt för att jag blev frustrerad här förut. Det hade inte ett dugg med dig att göra. Det handlade bara om mig. Jag vill att du skall veta det.

Att säga och fullt ut mena detta är att ta ansvar. Repetera stilla: 

Jag har alltid ansvar för mina känslor.

Du har alltid ansvar för dina känslor. Din partner, din vän, din kollega …  har på samma sätt ansvar för sina. Du valde att reagera så som du gjorde på en viss händelse. Påminnelsen är att en annan människa kanske hade reagerat på ett helt annat sätt i samma situation. Det går alltså inte längre att säga: ”Du gör mig så frustrerad.” Du vet nu att din frustration är ett resultat av hur just du valde att tolka det som hände. Dvs hemligheten är att du gjorde dig själv frustrerad. Och du har ansvar för hur du valde att tolka det som hände.  Att inse detta på djupet är ett jätteskifte i en människas liv. När detta är sant för två människor som lever i en relation är det på samma sätt ett jätteskifte i den relationen.

Kay Pollak

www.kaypollak.com www.kaypollak.com/blog www.youtube.com/kaypollakonline

Lämna ett svar