Hur du hade föredragit att du hade handlat.

Kays inspirationsbrev nr 47
Den 14 juni 2021


Hej och välkomna till den här veckans inspirationsbrev. Övningen som brevet handlar om har jag själv gjort många gånger. Övningen är enormt effektiv. Kanske är det en av de bästa övningar som finns för att träna sig och utveckla sig själv mot ”något bättre”. Och det sättet är helt gratis.

Tänk dig följande situation. Du har hamnat i konflikt med någon. Det kan vara din partner, din kollega, en elev, ditt barn eller vem som helst. I konflikten som uppstår säger du plötsligt saker till den andre i starkt irriterad eller hård ton. Alla vanliga människor kan hamna i en sådan situation. Du är verkligen störd och irriterad. Du kanske till och med skriker saker till den andre som du egentligen inte menar. Och till slut i konflikten smäller dörren igen. Pang! Du lämnar den andre – eller den andre lämnar dig.


Och där står du. Hjärtat bultar. Herregud! Varför blev det så här? Du mår inte alls bra. Allt blev så himla fel! Och i morgon skall ni kanske mötas igen. Du känner skulden. Timmarna går. Du är fortfarande upprörd. Du bävar för hur det skall gå att möta den andre.


Pröva nu detta:


Sätt dig i en skön stol. Vila och kom till ro. Börja se händelsen inom dig. Men nu på ett nytt sätt. Börja se hur du hade föredragit att du hade handlat. Börja se filmen där du ser dig själv visa upp:


Hur du hade föredragit att du hade handlat.


Se inom dig ”ditt bättre jag” i den aktuella konfliktsituationen som just var. Men nu handlar du i din film på ett helt nytt, annorlunda och bättre sätt. Du reagerar och säger saker som du ”hade föredragit att du hade gjort”. Första filmversionen du prövar att se kanske inte blir den bästa eller den mest fördelaktiga. Men du väljer att se filmen inom dig igen. Om och omigen. Se igen och igen ”hur du hade föredragit att du hade handlat”. Och efter en stund ser du en alldeles fantastik film. Du ser dig själv, ”ditt bättre jag”, handla lugnt, klokt, förnuftigt och förstående. Det är en helt fantastisk
film att se. Samtidigt är det en mycket helande film att se. Och när du ser filmen inom dig tränar du varje gång ett beteende som du långt mer verkligen önskar att ha. Du tränar dig att vara i ”ditt bättre jag”. Och nästa gång du hamnar i en liknande konflikt har du tränat!!! Du är mer förberedd. Du har nya spår och bilder i hjärnan som du nu lättare kan följa. När du har gjort övningen känner du dig lättad och befriad! Du börjar till och med längta efter att möta den andra personen.


Övningen som beskrivs är nog en av de enklaste och mest effektiva övningar som finns. Pröva den här veckan övningen på en konfliktsituation som kan dyka upp. Stor eller liten konflikt spelar ingen roll. Varje konflikt är användbar.


Jag önskar dig lycka till.
Kay Pollak


Är du intresserad av tidigare inspirationsbrev, gå in på hemsidan www.kaypollak.com. Där finns de tidigare breven att läsa under rubriken ”Inspo” i bloggen med adress www.kaypollak.com/blog .

Lämna ett svar