Inspirationsbrev 21 juli 2020

Du ser det du önskar se. 

Läs först dessa fyra rader: 

Det finns ingen värld åtskild från det du önskar. 

Och i detta ligger din slutgiltiga befrielse.

Ändra bara ditt sinne om vad du vill se

och hela världen måste ändra sig i enlighet med detta. 

Läs gärna texten igen och fundera på innehållet. (Texten är ett citat ur boken: ”En kurs i Mirakler”) Hitta gärna ett exempel där du ser att innehållet i texten stämmer och kanske får du då en insikt som kommer att bespara dig många år i din personliga utveckling. 

Tänk om det är sant att det finns ett annat sätt att se på varje händelse? Tänk en stund på  berättelsen om de två skoförsäljarna som en gång för längesedan skickades till Afrika. Den ena telegraferade hem: Läget är hopplöst. De använder inte skor. Den andra skickade hem detta: Oanade möjligheter. Ingen har skor. De två skoförsäljarna såg två helt olika världar. 

Tänk om det är sant att: 

Det finns ingen värld åtskild från det du önskar. 

Jag har den texten uppskriven på en stor lapp i mitt arbetsrum.  Jag läser den varje dag. Den är nog en av de bästa meningar jag fått lära mig. Läs den igen: Det finns ingen värld åtskild från det du önskar. Ja det står önskar. Vad menas med det? Det betyder att jag alltid har ett val i vad jag önskar se. Men framför allt att det jag väljer att se i en händelse eller person är något jag önskar se och det valet berättar alltid något om mig själv. 

Du ser på en kollega på jobbet. Tänk om det som du väljer att se i din kollega (din partner, din förälder, ditt barn…)  är det som du önskar se. Och om någon annan önskar se något annat i samma kollega, så kommer den att välja se detta andra istället. Tänk om det är så att du ser i varje människa (din kollega, din partner, din förälder, ditt barn…) det som just du önskar se. Någon önskar se en blomma. En annan önskar se ett ogräs. Också i varje händelser ser du det som just du önskar se. Det du ser är alltid en spegel av dina tankar. Det du väljer att se berättar alltid något om dig. Och det finns alltid ett annat sätt att se. 

Skriv gärna upp den otroligt fantastiska första meningen i citatet och sätt upp den på väggen:  

Det finns ingen värld åtskild från det du önskar.

Ordet önskar kan säkert upplevas provocerande, men det får mig att inse att jag i varje situation har ett val i hur jag önskar tolka just den situationen. Och hur jag önskar se och tolka är alltid ett meddelande till mig. 

Se på ett exempel: En kollega på jobbet är ofta väldigt pratsam. Anna väljer att tolka det som att kollegan är dominant och självupptagen. Det är vad Anna önskar se. Anna blir av den tolkningen störd och irriterad. Ulla väljer istället att se att kollegan som pratar så mycket kanske har stor rädsla. Det är vad Ulla önskar se. Ulla börjar fundera på vad hon kan göra för att hjälpa kollegan att bli mera trygg. Ulla känner frid och medkänsla. Påminn dig om detta:  

Du väljer alltid din egen tolkning av en händelse. 

Det är din tolkning som skapar din känsla. 

Läs igen hela det fantastiska citatet:  

Det finns ingen värld åtskild från det du önskar. 

Och i detta ligger din slutgiltiga befrielse.

Ändra bara ditt sinne om vad du vill se

och hela världen måste ändra sig i enlighet med detta. 

Varje dag, varje timma, varje ögonblick väljer du vad du vill se. Du väljer att se det som du vill skall vara sanningen för dig. Tänk om det verkligen är sant att: Det du önskar se kommer du att se. 

Ett exempel till: Olle och Lisa bor ihop och har två barn som är 8 och 11 år. En kväll kommer Olle hem trött efter en lång dag på jobbet. Han kommer in i hallen och ser ”denna förskräckliga röra” av skor i hallen. Olle suckar tungt och tänker: ”Ohhh att ungarna aldrig kan lära sig…” . Han letar rätt på dagens tidning och går irriterad och sur och sätter sig för sig själv i ett hörn inne i vardagsrummet. 

Samma kväll kommer Lisa hem, också hon trött efter en lång dag på jobbet. Hon kommer in i hallen och ser exakt samma röra av skor. Lisa tittar på alla skorna. Hon fylls av tacksamhet och glädje. Hon tänker: ”Gud vad glad jag är att våra barn har vänner. Vad tacksam jag är att de väljer att vara hemma hos oss. Så att de inte är på en massa skumma ställen där jag inte vet vad de kan råka ut för.” Lisa går glad och lättad ut i köket. 

Olle och Lisa ser två helt olika världar. Olle ser bara ”ogräs” och Lisa ser bara ”blommor”.

Olle väljer en tolkning som gör att han blir sur och olycklig. Orsaken till hans olyckliga känslor är de tankar han väljer att tänka. Lisa väljer en tolkning som gör att hon känner tacksamhet och glädje. Orsaken till hennes goda känsla är de tankar hon väljer att tänka. Olle väljer att känna olycka. Lisa väljer att känna glädje. 

Läs igen den otroligt fantastiska första meningen i citatet: 

Det finns ingen värld åtskild från det du önskar.

Olle väljer att se att ungarna är hopplöst slarviga. Det är vad Olle önskar se. I hans önskan  finns ett meddelande till honom. Lisa väljer att se att deras barn har många vänner och att de gärna är hemma hos dem. Det är vad Lisa önskar se. Det berättar om Lisa.   

Jag hade nyligen en konflikt med en person i en arbetsgrupp jag jobbar i. Mitt i en uppsluppen glädje i gruppen upprepar jag glatt och ivrigt en sak flera gånger till personen. Personen klarar inte min iver och vänder sig fräsande mot mig och säger ganska föraktfullt att jag skall sluta. Jag blir chockad. Personen är viktig för mig. Jag blev verkligen sårad. Och jag drog mig tillbaka. Hallå! Jag hörde en röst inom mig som sa: ”Nu Kay, får du minsann använda allt som du prövar att lära ut till andra.” Och det tog sin tid. Jag läste citatet: 

Det finns ingen värld åtskild från det du önskar. 

Och i detta ligger din slutgiltiga befrielse.

Ändra bara ditt sinne om vad du vill se

och hela världen måste ändra sig i enlighet med detta. 

Och jag läste de två sista meningarna om och omigen: 

Ändra bara ditt sinne om vad du vill se

och hela världen måste ändra sig i enlighet med detta. 

Och det tog sin tid – tills polletten trillade ner och jag kunde applicera meningarna på den här händelsen. Alldeles tydligt och sant är att jag önskade se att personen attackerade mig. J

Jag önskade se att” så dum och hemsk” var den personen mot mi. Det var alldeles tydligt vad jag önskade se. Med den tolkningen blev jag naturligtvis sårad. Jag gjorde mig alltså direkt till offer. Och jag kände mig olycklig. I det jag önskade se fanns ett viktigt meddelande till mig.  

Men en annan person hade kunnat önska se att personen var rejält störd och ur balans och att personens utspel var inget annat än ett enda stort rop på hjälp. När jag önskade se att personens utspel var ett förtvivlat rop på hjälp (vilket ju är sanningen) kände jag omedelbart en fullständig befrielse. Jag kände direkt medkänsla och kärlek. Och ”personen” och jag kunde snart förenas och allt slutade gott. Och händelsen blev en otroligt bra lektion för mig. Lektionen handlade om hur lätt det kan vara att se sig som offer. Läs sakta de två sista raderna i citatet:  Ändra bara ditt sinne om vad du vill se och hela världen måste ändra sig i enlighet med detta. 

Citatet med de fyra raderna är bland det bästa som hänt mig. Jag rekommenderar dig att lära dig de fyra raderna utantill så att du lätt kan använda dem varje gång du är störd på någon eller något. Så läs sakta igen: 

Det finns ingen värld åtskild från det du önskar. 

Och i detta ligger din slutgiltiga befrielse.

Ändra bara ditt sinne om vad du vill se

och hela världen måste ändra sig i enlighet med detta. 

Tack för att du har läst detta ovanligt långa inspirationsbrev. 

Känn dig fri att dela detta med dina vänner. 

Kay Pollak den 21 juli 2020.

One Reply to “Inspirationsbrev 21 juli 2020”

Lämna ett svar