Jag kan välja att ändra alla tankar som skadar mig.

Kays inspirationsbrev 24 augusti 2020

Denna lektion handlar om att:

Jag kan välja att ändra alla tankar som skadar mig.

Är det sant? Kan jag verkligen ändra alla tankar som skadar mig? Ja, du kan ändra varje tanke du tänker. Och genom det kan du också välja att ändra all tankar som skadar dig. Så pröva att igen läsa:

Jag kan välja att ändra alla tankar som skadar mig.

Vi vet att vi kan ändra varje tanke vi har. I detta nu. I varje ögonblick. Men vi gör det inte alltid. Många gånger sitter vi istället kvar med tankar som skadar oss.

Du har blivit sårad av din partner. Fråga dig: Hur länge vill du vara sårad? Hur länge väljer du att tänka att han/hon var så dum mot dig? En dag, tre dagar, en vecka, ett år, tio år. Hur länge?
Eller vill du vara sårad i bara en sekund, tre sekunder, tio sekunder, tre minuter, 10 minuter? Tänk om det är sant att du kan välja hur länge du vill vara sårad?

En bra övning den här veckan är att leva med den frågan i din vardag.

Men vem klarar att alltid ändra sina sårade tankar till tankar som känns bättre? Jag klarar det inte alltid. Fastän jag vet att jag kan ändra min tanke gör jag det inte alltid. Fastän jag vet att ”Just i den här stunden skapar jag min egen värld”, så lyckas jag ändå inte ändra min tanke. Jag väljer att sitta kvar med min sårade känsla. Varför gör jag det?

Den här insikten har varit bra för mig att våga ta till mig:

Jag gör det för att jag själv vill det!

Men – varför vill jag sitta kvar i lidandet/olyckan? För att jag är lärd att tro att det är ett sätt att ta hand om mig själv! Jag tror i min ”olycka” att jag just då tar hand om mig själv.

I detta märkliga sätt att tänka är jag styrd av egot och dess tankesystem. Egot vill hellre att ”de andra” skall ändra sig. Egots enda önskan är att jag skall vara offer. Egot vill hellre att jag skall sitta kvar med tanken att ”Han/hon var så dum mot mig”. Det är bra att påminna sig om att egot vill aldrig mitt bästa. Egots önskan är att jag skall välja ”litenhet”. Inte storhet och ansvar. Egot vill inte att jag skall ta ansvar för mitt eget bästa. Egot vill inte att jag skall bli ansvarig för mitt liv. Egot vill inte att jag skall ta ansvar för mina känslor.

Egot vill hellre ha rätt – istället för att jag ska bli lycklig.

Så vad gör du när du har blivit sårad av någon och vill lämna det tillståndet? Du vet att ingen annan än du kan ändra dig. Visst skulle det vara skönt om den andre kom och bad om ursäkt. Men den har ännu inte gjort det. Och den gör det kanske aldrig. Du är ensam. Du sitter med din olyckliga känsla. Hur kan du komma ur detta? Är det ens möjligt? Ja det är möjligt. Men hur? Tankarna går. Du bläddrar i olika självhjälpsböcker. Du sträcker på dig. Du ser dig i spegeln. Du ser fortfarande olycklig ut. Du ligger vaken halva natten. Du vet att ingen annan än du kan hjälpa dig komma ur känslan. Men du kommer inte ur den! Du är djupt sårad. Du läser olika meningar. Till exempel dessa:

Ingenting kan skada mig såvida jag inte ger det makt att skada mig.
Andra människors ord kan inte skada mig mer än jag tillåter dem att göra.
Jag kan välja att ändra alla tankar som skadar mig.

Men inget hjälper. Du vill kasta allt detta i papperskorgen. Du är kvar i din sårade känsla.

Vad kan du göra?

Detta är vad du då kan öva på att ta in den här veckan:

Du har ansvar för dina tankar. Du måste till slut bli beredd att ta fullt ansvar för alla dina tankar. Ingen annan än du tänker dina tankar. Du har det fulla ansvaret för varje tanke du tänker. Du är tänkaren. Det finns inga fler tips än tipset att igen läsa de tre kursiva meningarna ovan. Om och omigen.

En bra hjälp kan vara att vänja sig vid den här fantastiska meningen:

Det enda uppdrag du har i livet det är att göra dig själv lycklig.

När innehållet i den meningen börjar bli sant för dig, så ökar din villighet. Pröva då igen att läsa:

Jag kan välja att ändra alla tankar som skadar mig.

Obs obs! Inget av innehållet i denna lektion betyder att du behöver acceptera att din partner, medarbetare, chef sårar dig. Det enda den här lektionen vill lära ut är att ingen annan än du kan ta dig ur dina tankar som skadar dig och gör dig olycklig.

Denna veckans lektion är ingen lätt lektion. Den är onekligen många gången en ganska tuff lektion. Men den är en nödvändig lektion.

Jag önskar dig allt gott.
Och känn dig fri att sprida lektionen till alla vänner och alla vänners vänner.

Kay Pollak

Lämna ett svar