Jag kan välja att ändra alla tankar som gör mig illa.

Kays inspirationsbrev nr 44
Den 24 maj 2021
Här kommer punkt nr 29 i kortkursen. Den här ”kortkursen” består av 30 punkter. Den sista punkten,
nr 30, kommer i nästa ”måndagsbrev”. Information om punkterna 1 – 28 finns i ”breven” nr 35 – 43.
Efter kortkursens slut kommer måndagsbreven som vanligt. Nu till den här veckans bastanta övning.
29)


Jag kan välja att ändra alla tankar som gör mig illa.
Ingenting kan skada mig såvida jag inte själv ger det makt att skada mig


Dessa två rader, fritt hämtade ur ”A Course in Miracles”, är i sin enkelhet så fulla av sanning och så fullpackade med det allra bästa för mig – om jag bara klarar av att öppna mig för dem och lär mig att använda dem i min vardag. Att förstå de två meningarna kan hjälpa mig att uppnå mer frid och verklig kommunikation i mina relationer. För att jag själv skulle förstå dem och lära mig att använda dem, blev det nödvändigt för mig att sätta in dem i en mycket enkel vardagssituation.


Vi tittar på en enkel situation som kanske alla någon gång kan ha råkat ut för. I varje fall har jag upplevt händelsen flera gånger. En situation där man i ett samtal med andra känner sig utanför.


Exempel: Du och en vän har mötts för att fika och prata en stund. Vännen och du har slaget er ner vid ett bord. Plötsligt dyker det upp en tredje person A och frågar om han/hon får sätta sig en stund vid
bordet. A hälsar på er bägge, men börjar genast prata bara med din vän. Det verkar som A också tycks vända hela sin kropp enbart mot din vän. A pratar ivrigt med din vän. Du börjar efter en stund känna dig utanför. Det känns inte alls bra. Du börjar få tankar om att A är tanklös, oartig och rent av förbaskat ohyfsad. Du kanske också vänder det mot dig själv, och tänker att du inte är lika intressant att prata med som din vän. A fortsätter intensivt sitt samtal med din vän. Och vännen låter det ske.
Vännen glömmer av att inkludera dig. Och du gör själv inget för att förändra situationen. Du börjar känna dig riktigt rejält utanför. Känslan av att vara förkastad kryper över dig. Du känner dig riktigt illa till mods. Att känna sig förkastad är en av de värsta känslor man kan känna. Den känslan gör riktigt ont. Allting krymper. Du mår inte alls bra. Du börjar ge A skulden för dina olyckliga känslor. Du tänker att det är A som får dig att må dåligt. Du är ett offer för A. Allt hade varit bättre om A hade varit annorlunda. Du börjar till och med tänka att din vän också är oartig och ohyfsad som låter detta ske.
Alla dessa tankar är negativa tankar om både A och vännen. Varje negativ tanke är en attack. Attack skapar skuld och skuld gör att du mår dåligt.


Kanske tänker du också att A och vännen inte respekterar dig. Du är inte värd lika mycket intresse och respekt som din vän. De här sista tankarna är attacker mot dig själv. De tankarna gör dig ännu mer olycklig. Tankarna visar att du väljer att värdera dig lågt. Du har gjort dig själv sårbar.
Det är inte lätt i den situation där du sitter, fylld av alla dina olyckliga känslor, att förstå och acceptera att det är du själv (dvs dina egna tankar) som gör att du mår dåligt. I det här exemplet har du gett A makt att skada dig. Men sanningen är att den som skadar dig är du själv.


Det som skadar dig är dina egna tankar.


Se nu igen på meningarna som inledde det här ”brevet”:

Jag kan välja att ändra alla tankar som
gör mig illa. Ingenting kan skada mig såvida jag inte själv ger det makt att skada mig.


Så frågan är:


Är det möjligt i den här situationen att ändra alla de tankar du har som gör dig illa?


Det kanske inte alltid är helt lätt att se att jag kan ändra mina tankar. Men för att verkligen kunna uppnå frid och äkta kommunikation i en relation krävs att du inser att varje tanke du tänker för med sig frid eller ofrid. Frid eller krig. Kärlek eller rädsla. Och ju mer du tänker på situationen där du sitter vid fikabordet, så börjar det sakta bli tydligt för dig, att det är möjligt att ändra dina tankar om A och om vännen och också om dig själv. Det är möjligt! Om det är det du verkligen vill.
Läs också denna fantastiska mening: För att uppnå frid och lycka i en relation är det också viktigt att du kan förstå, att det du längtar efter i relationen – det kommer du att se.


Allt detta är hisnande och rena rama hjärngympan.


Att A vänder sig mot din vän har inte med dig att göra. Att A uppträder som A gör har enbart med A att göra. Dessa tankar hjälper dig att inte ta det personligt.


Fråga dig nu om det du tänker om A verkligen är sant? Är det sant att A är oartig och ohyfsad? Nja, det verkar ju så, svarar du. Men är du absolut tvärsäker på att det är absolut säkert sant att A oartig och ohyfsad? Du funderar på detta en stund. Så svarar du: Nej, helt absolut säkert är det ju inte.
Självklart är dina påhittade tankar om att A är oartig och ohyfsad inte absolut säkert sanna. Tänk om det till och med är mer sant att den som är ganska oartig och ohyfsad är du, som sitter och tänker så
många negativa tankar om både A och din vän. Oj! Detta tål att fundera på!!


Andra tankar: A är kanske en människa som inte är särskilt tränad i att föra samtal där man inkluderar alla i samtalet. A har kanske någon form av rädsla för dig. A är blint nyförälskad i din vän!
A är kanske en ganska otrygg människa och har i själva verket väldigt svårt för att föra samtal med fler än en person, etc etc.


Du är inte upprörd, störd och olycklig av de skäl du hittar på. Det är långt mer sant att du är upprörd, störd och olycklig på grund av alla de negativa tankar du tänker om dig själv, vännen och A? Som sagt allt detta är hisnande! Men väl värt att bearbeta och sakta ta sig igenom.


Det är med mina tankar all förändring börjar.


Pröva att överföra resonemanget på egna vardagssituationer som gör dig irriterad eller olycklig.


Detta var allt för den här veckan. Nu återstår endast 1 punkt på den här kortkursen!


Jag önskar dig allt gott!
Kay Pollak.
Känner du dig nyfiken på att träffa mig på nästa workshop i personlig utveckling? Gå då in på hemsidan
www.kaypollak.com och hitta information om var du anmäler dig.

Lämna ett svar