Om att ta ansvar – Att ta sitt ansvar

Att ta sitt ansvar

Tänk om det är sant att varje gång du blir störd, irriterad eller förbannad på någon, så har du ansvar för hur du känner och reagerar. Påminn dig om att det är dina tankar och tolkningar som har lett till att du reagerar som just du gör. (Någon annan skulle kanske reagerat på ett helt annat sätt.) Pröva en stund tanken att:

Varje vuxen människa har ansvar för sina känslor.

De flesta av oss är inte tränade att tänka att det är vi själva som väljer våra tankar (och därför har ansvar för våra känslor). Vi är för det mesta tränade och lärda att tro att våra känslor beror på yttre händelser och på ”de andra”. Dvs vi skyller våra känslor på omständigheterna och ”de andra”. Det är så otroligt lätt att säga: ”Du gjorde mig så ledsen” eller ”Han fick mig ur balans” eller ”Du gör mig så förbannad.” Vi gör det utan att tänka eftersom de flesta av oss är uppvuxna i en värld där människor runt oss för det mesta skyllde sina känslor på ”de andra”. Och så hade generationen före dem gjort och så hade också generationen innan den generationen gjort osv.

Pröva tanken att dina känslor bara har med dig att göra. Om du till exempel tappade tålamodet och plötsligt snäste åt en kollega på jobbet har din irriterade reaktion inte med kollegan att göra. Att bli ansvarstagande innebär att inse att:

Ditt uppträdande mot en annan människa har bara med dig att göra.

Du har ansvar för hur du reagerade. Någon annan skulle i exakt samma situation kanske handlat på ett helt annat sätt mot den kollegan. Dina känslor och reaktioner handlar om dig.

Ta det sakta. Det här är kanske inte så självklart och enkelt. Jag vet. Vi har ju under hela vår uppväxt varit med om att andra människor har suckat, blivit irriterade eller förbannade på oss för att ”vi gjort något de andra inte gillade”. Och du har kanske själv i många situationer suckat, blivit irriterad eller förbannad på någon för att du tyckte att den andra personen ”borde varit på ett annat sätt”. Vi känner alla igen det. I mitt eget liv har jag i mängder av situationer varit övertygad om att min irritation mot en annan människa berodde på den andra personen och den personens sätt. Också jag är uppvuxen i ”Offrens land”.

Men vi måste inte stanna kvar där!

Det är inte längre så klokt att säga: ”Du gör mig så förbannad.” Hemligheten är att det är jag själv som gör mig förbannad. Min ilska beror på hur jag tolkar situationen. Jag har ansvar för hur jag tolkar situationen. Jag har ansvar för mina känslor. Repetera och läs stilla:

Varje vuxen människa har ansvar för sina känslor.

Lämna ett svar