Om att ta ansvar – Skiftet

SKIFTET

Om människor i en relation, i ett team eller på en arbetsplats inte är medvetna om att varje vuxen människa har ansvar för sina känslor kan det leda till vantrivsel och ibland till totalt kaos. Man reagerar ohämmat ut sina upprörda känslor på omgivningen och är övertygad om att alla ens upprörda känslor beror på de andra. Dvs man skyller på de andra. Kolleger fräser åt varandra och är övertygade om att det har med de andra att göra. Chefen skäller på de anställda och tror att hans/hennes ilska har med de anställda att göra. Att vara helt omedveten är att säga: Jag är rasande nu. Så det är nog klokt för er att ni ändrar på er, så att jag kan må bra. Du inser att det är lika vansinnigt som att bli arg på SMHI för att det regnar.

Pröva se att chefens ilska mot sina anställda har bara med chefen att göra. Din irritation och ilska har bara med dig att göra. Din partners irritation och ilska har bara med din partner att göra. Du är inte ansvarig för någon annans upplevelse. Bara för din.

Det nya livet innebär att du inte längre kan skylla ”att du mår dåligt” på de andra. Du har förstått att dina olyckliga känslor och ditt lidande är en fråga bara för dig själv. Du sätter dig vid rodret i ditt liv. Du har förstått att vara irriterad, sur och olycklig – att kunna komma bort från det – handlar om att ändra sig själv.

Vi närmar oss genom detta ett jätteskifte i våra liv. Skiftet innebär att gå från att vara offer till att kunna se sig själv som en styrande och skapande kraft.

Att göra det skiftet är en milstolpe i en människas utveckling.

Kay Pollak

www.kaypollak.com

Lämna ett svar