Om jag gjorde det, så gjorde jag det.

Om jag gjorde det, så gjorde jag det

Ibland när man har gjort något som inte var så bra kan det hända att man ursäktar sig och säger: Jag menade det inte. Men även om man säger att Jag menade det inte., så ska man veta att när man säger Jag menade det inte så är det inte sant.

Om jag vill bli en ansvarstagande människa så är det bra att ha klart för sig att:

Om jag gjorde det, så gjorde jag det.

Om jag säger: Det var inte meningen att låta så otrevlig mot dig igår kväll, så verkar det som om det inte var mitt val. Det verkar som om det var någon annan som bestämde att jag lät otrevlig. Jag kunde inte bestämma själv. Jag var ett offer. Hallå! Om jag lät otrevlig mot dig igår kväll så var det i alla fall just då min mening att låta otrevlig. Annars skulle jag ha låtit på ett annat sätt.

En ansvarstagande person säger: Jag ber om ursäkt för att jag lät så otrevlig. Det hade inte med dig att göra. Jag önskar att jag hade reagerat på ett annat och mycket bättre sätt.

Det var inte meningen att jag skulle köra i 70 i villaområdet (där hastighetsbegränsningen är 40). Hallå! Det var väl ingen annan som satt där och tryckte på gaspedalen? Satt någon intill dig och tvingade dig att köra i 70? Nej. För varje kilometer du körde över 40 så gjorde du ett val. Om du körde 70 km i timmen, vilket du gjorde, så var det just då din mening att köra i 70 km i timmen. Hade du velat köra i 40 hade du valt att köra i 40 km i timmen. När du säger att ”Det var inte meningen.” är det ett sätt att försöka göra dig fri från ditt ansvar.

Det var inte meningen att jag skulle dricka så många glas vin på festen igår. Hallå! Var det  någon annan som tvingade dig att dricka? Kunde du inte bestämma själv? För varje glas du drack gjorde du ett val. Om du drack för många glas vin så var det din mening att dricka exakt så många glas vin som du drack. Annars skulle du ha druckit färre glas.

När du inser att bakom varje handling ligger alltid ett val som du gör och har ansvar för, då kan du börja göra något åt det. Du kan börja lära dig göra andra val. Saker och ting händer liksom inte bara av sig själv. När du tar ansvar kan du förändras. Meningen Om du gjorde det, så gjorde du det, kan låta hård. Jag vet. Jag tycker själv den kan kännas hård. Men när jag säger: Jag menade det inte, så är det inte sant och lögner utvecklar inte någon. Lögner förstör relationer.

Att bli fullt ansvarstagande leder alltid till att du utvecklas.

Kay Pollakwww.kaypollak.comwww.youtube.com/kaypollakonlinewww.kaypollak.com/blog

Lämna ett svar