Det heliga ögonblicket.

Kays inspirationsbrev 1 Mars 2021

Välkomna till det 32:a inspirationsbrevet.
Det Heliga Ögonblicket.

Det jag tar upp här är inte på något sätt märkvärdigt. Det jag talar om är något vi alla någon gång har upplevt. Första gången jag i mitt liv blev medveten om och helt förstod innebörden i det som kallas för ”Det Heliga Ögonblicket”, är en gång, en eftermiddag, för mer än 35 år sedan.

Jag går då en utbildning i psykodrama. Varannan helg skall vi 14 deltagare träffas, i nästan två år. Jag är ung och oerfaren när det gäller sådana här grupprocesser. Jag är alltså inte utan rädsla de första gångerna vi 14 träffas. I gruppen finns några människor jag har riktigt svårt att klara av. Där finns till exempel en man som jag tycker är väldigt jobbig och ytlig. Varje rast håller han på och pratar om olika vinmärken. Jag har negativa tankar om honom. En del av mina tankar om honom är ironiska och förlöjligande. Där finns också i gruppen en överviktig kvinna, som jag tycker har ett så enormt ”tramsigt och fånigt” sätt. Också om henne har jag många negativa tankar. Jag märker också att jag försöker undvika dessa två på rasterna. Jag är då ännu helt omedveten om att alla mina negativa tankar om dem har med mina egna fördomar och rädslor att göra.

Kursen pågår. Tiden går. Nu har vi känt varandra ungefär ett halvår. Vi har blivit mer trygga med varandra. Det är en söndag eftermiddag. Vi har haft en intensiv helg. I gruppen har den helgen ilska, skratt och gråt böljat om vartannat. Nu är det en timma kvar innan vi skall skiljas. I den sista timmans avtoning sitter vi alla i en ring, 14 personer, på våra stolar. Det är stilla. Tyst. Ingen säger något. Då händer mig detta. Jag minns det tydligt:

I över 20 minuter sitter jag på min stol och känner en stor varm ihållande känsla av kärlek till varje människa i gruppen. Till honom där … och till henne där … Och till honom! Ja också till honom som jag tidigare haft så stora problem med och som jag föraktat för hans ytlighet och inskränkta tankar! Och också till henne, den överviktiga kvinnan, som jag tidigare tyckt vara så ”himla hopplös”. Ja också till de två känner jag samma stora varma känsla av kärlek som till alla de andra!

Mitt ansikte är alldeles leende. Jag är lycklig. Jag är i nuet. Jag upplever att det finns ingen tid. Jag är helt fri från rädsla. Och jag ser att alla är vackra.

För mig är det en märklig upplevelse. Omskakande. I tjugo minuter är jag tillsammans med 14 andra människor och jag har inte en enda värderande tanke. Inte en enda ironisk eller fördömande tanke. Jag känner kärlek till alla. Jag upplever att jag är i ett tillstånd av total kärlek.
Jag upplever att jag är kärlek.

Efter en sådan erfarenhet tror jag att varje människa kommer att söka efter att igen få uppleva det samma. Det känns som att vara i himmelen! I bilen hem slås jag av en tanke. Tänk om paradiset inte alls är en plats ”långt långt där borta, där uppe, någon annan stans”. Tänk om paradiset rätt och slätt är ett tillstånd mellan människor. Ett tillstånd som är möjligt att uppnå i varje ”nu”.

Ett tillstånd som uppstår i varje möte mellan människor där alla är helt fria från rädsla. Detta tillstånd kallar jag för ”Det Heliga Ögonblicket”. Ett tillstånd fritt från rädsla.

I ”nuet” finns ingen rädsla. Det förflutna är borta. Helt glömt. I nuet är jag helt fri från skuld. Jag känner bara lycka.

I det ”Heliga Ögonblicket” är jag i kontakt med evigheten. Det är alltså ett kraftfullt ögonblick. Det är också ett mycket skört ögonblick. En enda värderande tanke – och Det Heliga Ögonblicket är borta.

Det Heliga Ögonblicket är ett ögonblick då du kan uppleva din egen storhet. Du upptäcker där vem du är ämnad att vara. Det Heliga Ögonblicket kallas också för ett ”verkligt möte” mellan två eller flera människor. Och du behöver verkligen inte vara på ”känslokurs” för att uppleva ”verkliga möten”. Du kan uppleva de var som. Med din partner, med din tonåring, på jobbet, inom vården …

Boken ”A Course in Miracles” har en rolig formulering. Där står fritt översatt:

Villkoret för att ett verkligt möte skall uppstå kräver inte att du är utan negativa tankar.
Men det kräver att du inte har några som du vill behålla.

Det står också:

Det Heliga Ögonblicket är det mest verkningsfulla redskapet för att lära dig kärlekens mening.

Du har i det Heliga Ögonblicket en möjlighet att ”kalibrera” dig själv. Du får där möjligheten att återfå kontakten med den du är ämnad att vara. Återfinna den du innerst inne är. Detta är fantastiskt! Och detta är hoppfullt.

Som jag sa i inledningen så är detta inget märkvärdigt. Vi har alla upplevt sådana möten. Vi har alla någon gång upplevt ett möte med en annan människa där vi känt att tiden har stannat. Den andre är aldrig så vacker som då. Jag själv är helt fri från värderande tankar. Och jag upplever att jag är kärlek.

Harry Martisson har uttryckt detta på ett vackert sätt. Han skriver:

Det är endast sällan var och en av oss förunnat att få uppleva några enstaka sekunder av glömska och möte,
allting strykes. Endast miraklet står och stirrar en i ögonen.

Pröva den här veckan att vara uppmärksam på dina möten. I varje möte med en annan människa finns en möjlighet att skapa en stund då tiden stannar. Nuet kommer in i rummet. Allting strykes. Lägg märke till när det händer. Ta tacksamt emot det. I ett möte mellan två krävs det bådas villighet för att Det Heliga Ögonblicket skall uppstå.

Jag önskar dig lycka till i alla dina möten med andra människor den här veckan. Allt gott till dig hälsar
Kay Pollak
Känn dig som vanligt fri att dela med dig av den här veckans inspirationsbrev till alla dina vänner. Är det första gången du stöter på inspirationsbrevet? Känner dig nyfiken på att bli prenumerant? Gå in på hemsidan www.kaypollak.com/#pren

Lämna ett svar