Försök lyssna till det jag inte säger.

Kays inspirationsbrev 18 Januari 2021

Hej och välkomna! I det här inspirationsbrevet vill jag dela med mig av en helt fantastisk dikt som jag en gång fått av en 14-årig flicka. Jag fick den år 1984, när jag sökte efter huvudrollsinnehavarinnan till filmen ”Älska Mej”. En film som berättar om Sussie, som är 14 år och är fosterhemsbarn. Bland alla de tusentals sökande som kom till den audition vi hade, kom en flicka fram till mig och lämnade över den här dikten. Har du läst den här? frågade hon. Hon lämnade över ett slitet papper och på det pappret fanns en handskriven dikt. Jag läste den dikten. Och mitt hjärta började bulta. Här kommer dikten:


Försök lyssna till det jag inte säger.
Låt dig inte luras av det ansikte jag visar.
Jag har tusen masker och ingen av dem är jag. Bli inte lurad. Jag ber dig bli inte lurad. Jag ger dig intryck av att vara säker? Att självförtroende är mitt namn och kyligt lugn mitt agerande. Att jag inte behöver någon: Men tro mig inte! Djupt nere dväljs mitt verkliga jag i förvirring, i fruktan, i ensamhet.
Därför skapar jag mig en mask att dölja mig bakom, att skydda mig från de blickar som vet. Men just en sådan blick är min räddning. Det betyder att om den åtföljs av accepterande, då åtföljs den av kärlek.
Det är det enda som kan befria mig från de murar jag byggt åt mig själv.

Jag är rädd för att djupast inne inte vara någonting. Att jag inte är något alls att ha, att du ska upptäcka det och stöta bort mig.
Så börjar paraden av maskeringar.
Ständigt småpratar jag med dig.
Jag berättar allt som egentligen inte betyder något, men ingenting av vad som betyder allt.
Vad som ropar inom mig.
Var snäll och lyssna noga och försök höra vad jag inte säger! Jag skulle vilja vara äkta och spontan och mig själv, men du måste hjälpa mig. Du måste räcka ut din hand.

Varje gång du är snäll, vänlig och uppmuntrande, varje gång du försöker förstå, för att du verkligen bryr dig om – då börjar mitt hjärta få vingar. Mycket spröda vingar – men vingar.
Med din känslighet och sympati och din förmåga att förstå, är det endast du som kan befria mig från min skuggvärld av osäkerhet, från övergivenheten i mitt fängelse.

Det kommer inte att bli lätt för dig.
Ju närmare du kommer mig desto blindare slår jag kanske tillbaka. Men jag har hört att kärleken är starkare än tjocka murar – och däri ligger mitt hopp. Mitt enda hopp.
Jag ber, försök riva dessa murar med fasta händer.
Men varsamma händer – för ett barn är mycket känsligt.
Vem är jag, kanske du undrar?
Jag är någon du känner mycket väl.
Jag är varje man du möter.
Jag är varje kvinna du möter.
Jag är också du själv.


Vad finns mer att säga? De sista tre raderna sätter allt på plats.
”Jag är varje man du möter. Jag är varje kvinna du möter. Jag är också du själv.”

Det är något att ha med sig i alla möten den här veckan!

Och det var allt för den här gången.

Känn dig fri att sprida och dela den här dikten med dina vänner och alla dina vänners vänner. Är det första gången du stöter på inspirationsbrevet och känner dig nyfiken på att få dem i fortsättningen? Gå in på hemsidan www.kaypollak.com och anmäl dig som prenumerant. De kommer sedan via mailen till dig helt gratis. Har du missat de tidigare inspirationsbreven, kan du också hitta dem på min hemsida. Det är bara att gå in där och printa ut dem.

Allt gott till dig hälsar
Kay Pollak

Prenumerera på inspirationsbrev >> www.kaypollak.com/#pren

Lämna ett svar