Hur kan du veta vad som är bäst för mig?

Inspirationsbrev

Kays inspirationsbrev 5 Oktober 2020

Hur kan du veta vad som är bäst för mig?

Välkommen till övning nr 11. Det här är en kurs i att träna sitt tänkande. Den här ”lektionen” är bra och också ganska lätt.

En gång för 40 år sedan var jag med om en skilsmässa. När jag stod där i livet, mitt uppe i den där skilsmässan, tyckte jag att det var det absolut värsta som någonsin hänt. Allt var så hemskt så hemskt och jag gick i terapi. Vid ett tillfälle sa terapeuten detta: Just nu tycker du att skilsmässan är den värsta olycka som hänt, men hur kan du veta att det verkligen är en olycka som hänt dig?

Jag tappade hakan av förvåning.

Och det visade sig snart att den där ”hemska och olyckliga” skilsmässan var det bästa som någonsin hänt. Jag har ofta tänkt på den där terapeuten med tacksamhet.

Jag har varit med om det många gånger. En, som man tycker, förskräcklig olycka” händer och allt är så hemskt så hemskt. Jag fick inte den där fina lägenheten jag ville ha. Oj oj, vilken olycka. Hur kan jag veta att det var en olycka? Det visade sig sedan vara det bästa som hänt. En film jag skulle göra blev inställd. Oj oj vilken olycka. Hur kan jag veta att det var en olycka? Det visade sig sedan vara det bästa som hänt.
Så läs några exempel om att byta inställning och attityd, och känn hur det då kan kännas.

Du missar tåget. Oj oj vilken olycka! Hur kan du veta att det är en olycka att du missade tåget? Är det föresten absolut sant att det är en olycka att du missade tåget? Det kanske var det bästa som hänt.

Du missar ett viktigt flyg. Oj oj, vilken olycka, säger kanske någon. Pröva med den här frågan: Hur kan du veta att det är en olycka att jag missade flyget? Det kanske var det bästa som hänt.

Du fick inte det där jobbet du så gärna ville ha. Oj oj stackars dig, säger någon. Oj oj, vilken olycka för dig, säger en annan. Och ibland är det skönt att få tröst och medhåll. Men ett annat sätt att svara kan vara detta: Hur kan du veta att det är en olycka att jag inte fick det där jobbet jag ville ha. Tänk om det var det bästa som hänt? Något lika bra eller ännu bättre väntar på mig.

Och nu till en något svårare situation. Din pojkvän gör slut. Oj oj oj stackars dig, vilken olycka för dig, säger en vän. En annan vän kanske säger: Oh så hemskt, oh så hemskt, jag lider med dig. Och visst, ibland är det skönt med lite tröst och medhåll. Men ett sätt att svara vännerna kan ju också vara detta: Hur kan ni veta att det är en olycka att min pojkvän gjorde slut? Tänk om det var det bästa som hänt. En lika bra eller mycket bättre pojkvän väntar snart på mig.

I det sista fallet är det intressant att också fundera en stund på detta. Om jag tror att min pojkvän ”borde” älskat mig och ”borde” ha stannat kvar hos mig är jag onekligen ganska nära att vara lite tokig. Vems angelägenhet är det vem han älskar? Hans eller min? Hans egen naturligtvis. Hur kan jag veta vad som är bäst för honom? Jag säger inte att det här tänkandet alltid är lätt. Jag säger inte att du inte skall sörja för att det tog slut. Det är helt okej att sörja och känna saknad för att det tog slut. Men en hjälpande tanke kan vara att påminna sig om att det också är möjligt att ställa sig frågan: Hur kan jag veta att det är en olycka att det tog slut? Det kanske var det bästa som någonsin hänt.


För en del människor blev skilsmässan det värsta som hänt. Och för en del människor blev skilsmässan det bästa som hänt.

För en del människor var detta med att bli utbränd det värsta som hänt, och för en del människor var detta med att bli utbränd det bästa som hänt.

För en del människor var cancern det värsta som hänt, och för en del människor var cancern det bästa som hänt.

För en del människor var fabriksnedläggelsen det värsta som hänt, och för en del människor var fabriksnedläggelsen det bästa som hänt.

Här kommer nu dagens svåraste övning:

Tänk om det är sant att lidandet inte orsakas av något annat än mina egna tankar.

Pröva den här veckan att ha med dig den här enkla meningen: Hur kan du veta att det är en olycka som hänt mig? Eller den här: Hur kan jag veta att det är en olycka som hänt mig?

Jag är fullt medveten om att det finns ”olyckor” som är enormt svåra att se som möjligheter. Öva därför varsamt. Pröva synsättet till en början på ”små” olyckor.

Påminn dig då och då om att bara du vet vad som är bäst för dig. Ingen människa på jorden vet i grunden vad som är bäst för en annan människa.

Det enda uppdrag du har i livet det är att göra dig själv lycklig.

Allt gott till dig hälsar Kay Pollak

Vill du ha de tidigare ”breven” så finns de att hämta på min hemsida: www.kaypollak.com Det är bara att gå in och printa ut dem. Känn dig fri att dela den här lektionen med alla dina vänner och alla deras vänners vänner.

Lämna ett svar