I ögonblick efter ögonblick gör jag val.

Kays inspirationsbrev 14 September 2020
Detta är den 9:e lektionen. Den här kursen handlar om att träna sitt sinne. Syftet med kursen är att oftare och längre stunder kunna vara i kontakt med den ”jag var ämnad att vara”. Den här veckans lektion handlar om att öva sig i att välja sinnestillstånd. Lektionen verkar till synes enkel. Men för de flesta är den oerhört svår att klara till 100 %.

I ögonblick efter ögonblick gör jag val. Sanningen är att jag väljer sekund för sekund, mellan två tillstånd. Det ena tillståndet kännetecknas av rädsla. Jag är förminskad, blockerad, spänd, aggressiv, ofri och i någon form av stress. Tillståndet kan kallas ”olycka”. Och det andra tillståndet kännetecknas av ”icke rädsla”. Jag är fri, öppen, nyfiken, välkomnande, helt i frid och full av energi. Tillståndet kallas ”lycka”. Är jag uppmärksam på mig själv under dagen, upptäcker jag att jag kan pendla mellan dessa två tillstånd. Ibland sekund för sekund. Pröva nu helt stilla att inse detta:

Du kan inte välja vad den här världen borde vara.
Men du kan välja hur du vill se den.
Först en enkel läsövning:

Du kan inte välja hur vädret ”borde vara” första dagen på din semester.
Men du kan välja hur du ser på (tänker om) vädret första dagen på din semester.

Du kan inte välja hur dina medpassagerare i bussen är den här morgonen.
Men du kan välja hur du ser på (tänker om) dina medpassagerare i bussen den här morgonen.

Du kan inte välja hur servitören borde vara på restaurangen du just satt dig på. Men du kan välja hur du ser på servitören på restaurangen du just satt dig på.

Du kan inte välja hur din mamma och pappa borde vara när de kommer på besök.
Men du kan välja med vilka ögon du ser på din mamma och pappa när de kommer på besök.

Du kan inte välja hur din moster, svärfar, svärmor, morbror och morfar borde vara.
Men du kan välja hur du vill se på din moster, svärfar, svärmor, morbror och morfar.

Du kan inte välja hur din chef är när du kommer in till honom/henne.
Men du kan välja hur du ser på din chef när du kommer in till honom/henne.

Du kan inte välja hur din partner borde vara vid frukosten på måndagmorgon.
Men du kan välja hur du vill se på din partner vid frukosten på måndagmorgon.

Du kan inte välja hur din värsta fångvaktare borde vara.
Men du kan välja hur du skulle vilja se på din värsta fångvaktare.


Jag är till 100% ansvarig för mina egna val.
Jag är till 100% ansvarig för hur jag väljer att tolka en viss situation, en viss händelse.

Exempel:
Du och en vän har bestämt att ni skall gå på bio en kväll mellan klockan 7 och 9. Efter bion skall ni gå och sätta er på en mysig liten restaurang. Du tar på dig att boka ett bord på restaurangen till kl 9. Ni går och ser filmen. Och ni kommer sedan punktligt till restaurangen kl 9. Du meddelar artigt att: Vi har beställt ett bord här till kl 9. Då säger servitrisen: Ni får vänta femton minuter! De är inte färdiga. Du känner att du omedelbart reagerar. Du blir spänd. Något stressad. Och du säger i en viss affekt: ”Vaddå! Jag har ju beställt till klockan 9! Då säger servitrisen mycket vänligt: Medan ni väntar kan ni tänka på att det finns många kvinnor på den här planeten som varje dag går flera mil för att hämta vatten, så att de kan koka mat till sina barn.

Du känner att du skakar till. Och på mindre än en sekund byts alla dina stressande känslor ut mot plötsliga känslor av tacksamhet och glädje. Du skiftar från stress till frid på mindre än en sekund. Du och din vän väntar femton minuter och de femton minuterna blir extremt minnesvärda för er. Ni tar ett glas vatten och ni dricker andäktigt och stilla. Ni tänker på allt ni kan vara tacksamma för.

Du kan inte välja hur noga den här restaurangen respekterar förbeställda bord och dess tider. Men du kan välja hur du ser på hur restaurangen hanterar förbeställda bord och dess tider.

Frågan: VAD VILL JAG? Måste besvaras i varje ögonblick. Vill jag ha frid eller vill jag ha olycka?

Vi är lärda att tro att orsaken till våra känslor finns utanför oss. Detta är inte sant. Orsaken till att jag känner som jag gör ligger inom mig. Orsaken till att jag känner som jag gör i en viss situation ligger i mina tankar och tolkningar av situationen. Tanken kommer alltid före känslan. Detta är det stora paradigmskiftet i vår utveckling. Detta kallas ofta för ”skiftet”.

Repetera dagens lektion:

Du kan inte välja vad den här världen borde vara. Men du kan välja hur du vill se den.
Lev den här veckan med den här meningen. Skriv gärna upp den på en stor lapp. Ha med den på jobbet. Sätt den på kylskåpet. Repetera den. Gör den självklar för dig. Gör den till din. Läs den tyst för dig själv med jämna mellanrum. Jag tror att du kommer att märka en märklig förändring.

Känn dig fri att sprida dagens lektion till alla vänner och alla vänners vänner. Har du missat någon av de tidigare lektionerna så finns de att hämta på min hemsida: www.kaypollak.com

Allt gott till dig!
Kay Pollak

Lämna ett svar