I varje möte med en annan människa kan jag få reda på något om mig själv.

Inspirationsbrev

Kays inspirationsbrev 28 December 2020

Välkomna till det här inspirationsbrevet.

Kanske har du mött människor som säger att de blev upplysta och kom till insikt bara genom att gå på en enda kurs. Det är möjligt att det kan vara sant. Jag har själv aldrig hittat den kursen. Min egen personliga utveckling liknar mer det gamla kinesiska talesättet: En person som skall flytta ett berg börjar med att bära små stenar. Dvs det går hela tiden i små steg, bit för bit. Dag för dag.

Ett bra sätt att börja bli mer medveten och mer ”upplyst” är att börja iaktta sig själv i möten med andra människor. Läs först detta:

I varje möte med en annan människa kan jag få reda på något om mig själv.

Detta är absolut sant: Möjligheten att få reda på något om sig själv finns i varje möte med en annan människa. Detta är fantastiskt! Jag kan välja att ta möjligheten eller jag kan välja att inte ta möjligheten.

Att börja iaktta sig själv i möten med andra människor är världens billigaste kurs i självkännedom och personlig utveckling. Du behöver alltså inte resa till Indien. Du behöver inte fasta i 14 dagar! Du behöver inte gå i kloster för att komma till en ny medvetandenivå.

Du behöver bara försiktigt börja reflektera över vad du tänker när du möter en annan människa.

Du kan få reda på massor. Du hälsar kanske mer hjärtligt på den som är chef eller professor, än på den som är vaktmästare eller städare. Du får reda på att du är imponerad av titlar och att du är någon som rangordnar människor. Jubla och tacka! Vilka fantastiska saker att få reda på.

Så börja den här veckan med att nyfiket iaktta vad som händer i dig när du möter andra människor.
Allt som händer innehåller meddelanden till dig. Din vän berättar att han fått ett välbetalt chefsjobb. Du känner att du har svårt att glädjas åt det. Du säger visserligen: ”Så roligt. Grattis! Grattis!” Men du känner att du inte är helt sann. Du får reda på att du känner avund. Känn ingen oro. Du är inte ensam i världen om detta. Känn ingen skuld. Döm inte dig själv. Reflektera bara! Notera bara känslan och tankarna. Så intressant, tänker du. Du har fått reda på något om dig själv.

Du möter många olika människor under en dag. Du kan i ett möte få reda på att du är rädd för kvinnor. Eller att du har svårt att acceptera överviktiga. Du kan få reda på att du är rädd för auktoritära män. Eller att du plötsligt blir rädd för dina egna fantasier när du möter en mycket vacker kvinna. Du kan i ett möte med en gammal människa få reda på att du har rädsla för att bli gammal. Eller du möter kungen och du blir hög av upphetsning. …

I varje möte med en annan människa finns en möjlighet att få reda på något om mig själv. De här raderna ur ”En kurs i Mirakler” är värda att läsa:
”När du möter någon, kom ihåg att det är ett Heligt möte.
Såsom du ser honom kommer du att se dig själv.
Såsom du behandlar honom kommer du att behandla dig själv.
Såsom du tänker om honom kommer du att tänka om dig själv.
Glöm aldrig detta, för i honom kommer du att finna eller förlora dig själv.”


Jag mötte en gång en vis man. Det var vid ett tillfälle i mitt liv när jag föraktade en annan människa. Jag mådde ju inte bra av det. Den vise mannen såg mycket vänlig ut. Sanningen är att han log hela tiden, medan jag berättade om mina föraktfulla tankar. När jag berättat klart sa han: Sådana tankar kan nog alla ha. Frågan är hur du reflekterar över dina tankar.

Detta är ju omvälvande. Det är fantastiskt och det är hoppfullt. Och det är sant. Varje tanke jag har om en annan människa innehåller ett meddelande till mig själv.

Nu till den här veckans övning!

Bestäm dig för att varje dag under den här veckan, i varje möte med en annan människa, nyfiket lägga märke till dina tankar. Lek att du är på upptäcksfärd. Du får massor av tankar och du reflekterar! En del tankar som dyker upp känns trevliga. Andra tankar som plötsligt kan dyka upp kanske känns mer skrämmande. Kom ihåg! Du dömer ingen tanke. Du reflekterar! Så intressant, tänker du. Du håller på att flytta ett berg! Du tar sten efter sten.

I möte efter möte har du hela tiden med dig meningen:

I varje möte med en annan människa kan jag få reda på något om mig själv.

Den här veckan kan bli en mycket spännande vecka.


Känn dig som vanligt fri att dela den här veckans övning med dina vänner och alla dina vänners vänner. Är det första gången du stöter på inspirationsbrevet och känner dig nyfiken på att få dem i fortsättningen? Gå in på hemsidan www.kaypollak.com och anmäl dig som prenumerant. De kommer via mailen helt gratis. Har du missat de tidigare lektionerna kan du också hitta dem på min hemsida. Det är bara att gå in där och printa ut dem.

Allt gott till dig hälsar
Kay Pollak

Lämna ett svar