Inlärd hjälplöshet

Kays inspirationsbrev 15 Mars 2021    

Hej och välkomna till det 34:e inspirationsbrevet. Den här veckan skall vi se på begreppet: Inlärd hjälplöshet

Det finns ett experiment inom beteendepsykologi som är värt att begrunda. I ett stort akvarium placerar forskarna en fullvuxen gädda. Gäddan simmar fritt omkring i hela akvariet. Efter en stund sänker forskarna ner en glasskiva i akvariet så att utrymmet delas i två lika halvor. I ena halvan simmar gäddan. I den andra halvan släpper man ner levande småfisk. Mört och abborre. En gäddas naturliga föda.

Genom glaset får gäddan syn på bytet. Hon är hungrig. Hon tar fart och simmar mot en av
småfiskarna. Bom! Hon slår nosen i glasskivan. Det känns! Hon försöker igen. Ny duns mot nosen. Nya attacker. Om och om igen. Varje gång… bom…. bom … bom…

Till slut ger hon upp. Hon ligger stilla.

Då tar forskarna bort glasskivan.

Småfiskarna rör sig fritt i hela utrymmet. De simmar framför nosen på gäddan. Hon reagerar inte. Apatisk ser hon dem simma förbi inom räckhåll.

Sanningen är att i det här experimentet kommer hon aldrig mer att försöka fånga en fisk.

Gäddan dör svältdöden.

Detta kallas inom beteendepsykologin för: Inlärd hjälplöshet.

När glasskivan tagits bort, har gäddan fått en djup inre övertygelse, en föreställning, en trossats, som säger:

Att fånga mat = smärta.

Den trossatsen är självklart hämmande för gäddan. Den var sann när glasskivan fanns i akvariet. Den är inte sann när glasskivan tagits bort. Men gäddan vet inte att hon kan ändra sin gamla trossats och sedan få ett rikt liv.

Många av oss har på samma sätt olika gamla inlärda trossatser som hämmar oss i livet. Trossatser som hindrar oss från att få ett rikt liv. Trossatser som skapat olika ”inlärda hjälplösheter”.

Exempel på vanliga trossatser som är hämmande är: Jag duger inte. Jag är värdelös. Jag är ingenting.
Efter lycka kommer olycka. Jag är inte bra på matte. Det är fult att tjäna pengar. Jag är hopplös… Människan (till skillnad från gäddan) har en möjlighet att göra sig medveten om sina hämmande trossatser. Och sedan pröva att ändra dem. En människa kan välja att ändra alla sina hämmande trossatser. Alla trossatser jag har går att ändra.

Det är enormt hoppfullt för oss människor!

Många gånger har vi sagt att all förändring börjar med våra tankar. Jag kan välja att ändra alla tankar som förminskar mig, hindrar mig och gör mig olycklig. Jag kan välja att istället tänka tankar som stärker mig och gör mig lycklig.

Kanske är det så att på den här planeten, finns det ett fåtal verkligt upplysta människo,r vars tankar om sig själva inte är förminskande. Men för de flesta av oss gäller förmodligen generellt att:

Vi är långt större än vad våra tankar om oss själva säger att vi är.

Någon kanske tänker att det är ”hybris” och ”egoistiskt” och ”arrogant” att tänka om sig själv att jag till exempel är ”en gåva till den här världen”. Fastän det är ett faktum att varje människa är en gåva till den här världen. Till detta finns inga undantag. Varje människa är en gåva till den här världen och varje människa har ett oändligt värde. Allt detta är ju sant.
Många av oss har som barn inte heller fått lära oss att bejaka storheten inom oss. Många av oss har istället fått höra: ”Du ska inte tro att du är något! Kom ner på jorden lilla vän. Håll dig på mattan, lilla gumman! Lugna ner dig nu, pysen lille.” Allt detta var ”smällar” som gjorde ont på ”nosen”. Till slut gav vi upp och började acceptera dessa hämmande trossatser. Vi blev som gäddan i akvariet. Vi slutade att sträcka oss ut.
Vi blev många gånger, som barn, inte uppmuntrade att sträcka ut vingarna och flyga med hela vår vingbredd. Många har blivit vingklippta. Därför är det viktigt att upprepa och upprepa sanningen att det finns en obegränsad potential i var och en av oss. Detta upprepande av en positiv tanke om sig själv kallas för att affirmera. Det är helt enkelt ett sätt att vänja sig vid en ny och långt bättre tanke om sig själv.

Den här veckans övning innebär att varje dag, flera gånger, läsa affirmationerna som står här nedan, tills du läser dem med glädje, entusiasm och i en absolut 100 % sann känsla.

För några av oss kommer kanske några av meningarna vara näst intill omöjliga att läsa, ”med en absolut 100 % sann känsla”. Någon kanske reagerar och säger: ”Det känns liksom inte sant att säga meningen.” Ja, så kan det verkligen kännas.
Ändå är det ett faktum att de alla är sanna.

Här kommer de åtta affirmationerna:

Jag är unik. Bara jag är som just jag är.

Jag är en viktig del av skapelsen.

Jag har en enorm potential.

Jag är värd att bli älskad.

Jag är en gåva till den här världen.

Varje dag är jag värd att känna glädje, kärlek och lycka.

Jag har all rätt att känna mig lycklig.

Jag är en gudalik och fantastisk människa.


Detta var allt för den här veckan. Jag önskar dig lycka till den här veckan med den här övningen.

Allt gott till dig hälsar
Kay Pollak

-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐-­‐

Känn dig som vanligt fri att sprida innehållet till dina vänner och alla deras vänner. Är det första gången du stöter på inspirationsbrevet? Känner dig nyfiken på att få dem i fortsättningen? Gå in på hemsidan www.kaypollak.com/#pren

Lämna ett svar