Jag kan välja de känslor jag upplever.

Inspirationsbrev

Kays inspirationsbrev 7 December 2020
Välkommen till det 20:e inspirationsbrevet. Innehållet i det här brevet vill få oss att bli mer medvetna.
Du som följt den här kursen börjar nu veta ganska mycket om våra tankar och vad de skapar. Vi vet att våra egna tankar kan göra oss olyckliga. Vi vet att våra egna tankar kan också göra oss lyckliga. Vi vet att allt vi ser och upplever är resultatet av våra tankar.

Varje tanke jag väljer att tänka åtföljs av en känsla i mig. En känsla är alltså en fysisk reaktion i min kropp på en tanke jag tänker. Och det är ingen annan än jag som har tänkt tanken.

Vi vet att vi har ansvar för hur vi väljer att tänka om (dvs tolka) det vi ser. Varje tanke jag tänker skapar antingen frid/lycka eller skapar den ofrid/olycka. För att verkligen börja förstå detta, kan det vara till stor hjälp att börja titta på små enkla exempel. Tänker jag till exempel: ”Idag regnar det.
Usch! Fy så hemskt!” Så skapar det en viss känsla i mig. Väljer jag istället att tänka: ”Idag regnar det. Så intressant! Vädret växlar. Idag spolas alla gator rena! ”, så skapar det en helt annan känsla i mig.

Alltså vågar vi nu säga:
Jag kan välja de känslor jag upplever.

Kan detta vara sant? Kan det verkligen vara sant? Ja! Det är sant av det skälet att det är jag som väljer de tankar som skapar mina känslor.

Och vi vågar också säga att:

Jag kan se (tänka) på varje situation som gör mig störd på ett annat sätt.


Den här veckans stora uppgift är att sakta ta till sig den omvälvande meningen:

Jag väljer de känslor jag upplever.

Att ta till sig den meningen kan bli ett stort skifte i en människas liv. Upprepa den här veckan meningen. Om och omigen. Låt den gå som ett mantra inom dig. Om och omigen. Ha med dig den på en lapp. Sätt upp den på kylskåpet. Läs den stilla inom dig på bussen. När du just skall öppna dörren till ditt hem. Innan du just skall möta någon. Lev en hel vecka med meningen: Jag väljer de känslor jag upplever.

Här är ett citat ur en bok som har betytt mycket för mig. Boken heter ”En kurs i Mirakler”.

Det finns ingen värld åtskild från det du önskar, och i detta ligger din slutliga befrielse.
Ändra bara ditt sinne om vad du vill se, och hela världen måste ändra sig i enlighet med detta.

Vi kan inte välja vad den här världen borde vara. Men vi kan välja hur vi vill se den. Och det är bra att påminna sig om vad Viktor Frankells skriver i sin bok ”Livet måste ha mening.”:

Han skriver där: Att vara människa är att ha friheten att välja förhållningssätt till det som livet för med sig.

Så läs och repetera ofta:
Jag väljer mina känslor.
Jag väljer de tankar som ger mig mina känslor.
Tanken kommer före känslan.

*** Ett exempel till:

I min bok Att välja Glädje beskriver jag en situation som uppstår när jag skall lära min då femårige son att åka skidor. Han har aldrig stått på skidor förut. Det är hans första skidlektion i livet. Jag instruerar och visar hur han skall hålla stavarna. Men han vill absolut inte hålla i stavarna på det sätt som jag vill att han skall hålla dem i. Vi prövar att åka. Han faller ofta. Och stavarna flyger iväg… Och jag plockar stavar … Till slut tappar jag tålamodet och utbrister upprört: ”Men herregud! Kan du inte …!!!”

Varför blir jag störd? Gäller det även här att jag ”väljer mina känslor”?

JA!! Jag blir irriterad och störd på grund av hur jag väljer att tänka om situationen, när jag står där i skidspåret. Jag sitter fast i tanken att ”det skall vara på mitt sätt!” Jag skyller min irritation på honom. Det är självklart vansinne. Jag utpekar honom och det han gör som orsaken till min irritation. Jag tar fel på orsak och verkan. Orsaken till min irritation finns bara i mig. Inte utanför mig. Jag äger mina känslor. Sanningen är att jag väljer mina känslor i den här situationen. (Det finns inga undantag.) Mina upprörda känslor är ett resultat av mitt sätt att tänka om situationen. Och jag har valt att tänka de tankarna jag tänker. Det gäller även här: Jag väljer de känslor jag upplever.

Jag kan hela (= läka) situationen genom att efteråt gå till min son och säga sanningen: ”Du skall veta en sak. När jag blev irriterad på dig i skidspåret, så hade det inte med dig att göra. Det är viktigt att du vet det. Allt handlade om mig.”

Man kan få hjälp att se att ”jag väljer de känslor jag upplever”, genom att se på en annan pappa och se hur den pappans skidlektion kanske skulle kunna se ut. Den pappan kanske istället tänker: ”Bra att han, första gången han nu står på ett par skidor, håller i stavarna precis så som han själv vill. Det absolut viktigaste är att hans första skidupplevelse i livet blir positiv och glädjefylld.” Det ”tänket” hade skapat harmoniska och positiva känslor i den pappan. Jag väljer de tankar som ger mig mina känslor. Jag väljer de känslor jag upplever.


De flesta av oss blev lärda att tro att orsaken till våra känslor låg utanför oss. Detta är inte sant. Orsaken till våra känslor ligger inom oss. I vårt sätt att tänka. I vår tolkning av det som sker. Man skulle därför också kunna skriva: när jag ändrar mina tankar, så ändras mitt liv.

Gissa om jag har jobbat med detta! Och gissa om jag varje dag måste jobba med detta. Inget av detta har varit lätt för mig att ta till mig. Jag var (som många andra) lärd att tänka och tro att alla mina känslor av obehag, stress och olycka för det mesta (för att inte säga alltid) berodde på ”de andra”.
Men inget av det var sant. Sant är att jag har ansvar för mina känslor och sant är att jag väljer mina känslor. Det är jag som väljer de tankar som skapar mina känslor.

Allt detta är fantastiskt och hoppfullt. Men inte alltid lätt att klara av att leva efter. Men det är fortfarande så att ingen annan än du kan ändra ditt liv. Ingen annan än du kan ändra ditt tänkande. All förändring börjar med dina tankar.

En kvinna som levde i ett förhållande där hon ständigt blev misshandlad fick hjälp att tänka på sin situation på ett nytt sätt, genom den här bilden som författarinnan Byron Katie ger i en av sina böcker. Bilden är jättebra och man glömmer den aldrig:

”Om du går in en trädgård, där det på grinden finns en tydlig skylt som säger: ”Varning för hunden!” och du går in i trädgården och blir svårt biten av hunden, så är det hunden som biter dig. Men om du en gång till går in i den trädgården, då är det du själv som biter dig.”


Du väljer var du skall vara. Du väljer till vilka du säger ”ja” och till vilka du säger ”nej”. Du väljer vem du är tillsammans med. Du väljer var du går och handlar. Du väljer vad du äter. Du väljer vad du skall tro. Du väljer att borsta tänderna. Du väljer att inte borsta tänderna. Du väljer de tankar du tänker. Du väljer de känslor du upplever.

Repetera nu till sist:

Jag väljer de tankar som ger mig mina känslor.
Jag väljer mina känslor.

Tack för att du har läst det här inspirationsbrevet. Det är möjligt att innehållet i det här brevet kan bli lättare att ta till sig om du läser de tre breven 18, 19 och 20 efter varandra, i en följd.

Känn dig som vanligt fri att dela innehållet med dina vänner och alla dina vänners vänner. Jag önskar dig allt gott.

Kay Pollak

Prenumerera på inspirationsbrev >> www.kaypollak.com/#pren

Lämna ett svar