Ju större mask du ser desto större är ropet på hjälp.

Inspirationsbrev

Kays inspirationsbrev 12 April 2021

Välkommen till det 38 inspirationsbrevet.

Fortsättning på ”kortkursen”.

Nu har vi kommit fram till punkterna 12, 13 och 14. Sammanlagt kommer det att bli 30 punkter. När du har alla de 30 punkterna kommer du att kunna läsa alla punkterna i en enda följd, om du så vill. Här kommer nu punkt 12.

12)

Nästa gång du möter någon som signalerar ut dubbla budskap, ”spelar” bakom en mask, gömmer sig bakom en roll, påminn dig då om sanningen:

Dubbla budskap är alltid uttryck för någon form av rädsla.

Se rädslan hos den andre. Attackera inte. Dubbla budskap är alltid en vädjan om hjälp. ”Hjälp mig att bli mig själv”. Det är vad den andra människan ropar. Påminn dig om detta:

Ju större mask du ser desto större är ropet på hjälp.


13)

Tänk om det är helt sant det som står på nästa rad:

Jag kommer alltid att frukta den jag har attackerat.

Och påminn dig om att varje fördömande, ironisk och förminskande tanke om en annan människa också är en attack. Varje sådan negativ tanke skapar en rädsla i dig. Du tänker omedvetet att den andre vet vad du har tänkt om honom eller henne. Och du fruktar en attack tillbaka. Att detta är sant inser man lätt genom ett exempel.

Du kommer in ett rum där flera människor väntar. Plötsligt, till synes utan anledning får du en fördömande tanke om en av de i rummet. ( Men hjälp, där sitter en sån!! Eller tänker du: Oj hjälp, är han här också!! ) Känn ingen oro. Vi råkar alla ut för det. Men det är bra att veta att varje negativ tanke är en attack på den andra människan. Och varje attack skapar skuld i dig. Skulden kommer att göra att du blir ofri. Och all skuld separerar. Du kommer upptäcka att du tenderar att undvika den människan med din blick. Det bästa av dig kommer inte längre att varmt och öppet lysa mot den människan. Du är inte längre fri i rummet. Du har fått en rädsla för honom eller henne. Den rädslan tar energi att kontrollera. Pröva nu en stund att se på den rädslan som ett viktigt meddelande till dig. Bra att veta! När du får en negativ fördömande tanke om en annan människa, beror det på att han eller hon påminner dig om något du starkt förnekar i dig själv. Han eller hon påminner dig om något du helst inte vill se hos dig själv.

Så nästa gång du råkar ut för att få en negativ tanke om en annan människa, finns en möjlighet för dig att vända situationen till något alldeles fantastiskt. Du kan börja reflektera. Du kan fråga dig: Vad är det egentligen den människan påminner mig om, som jag så ogärna vill se hos mig själv? Och den här stunden kan istället bli ett helande ögonblick. Du kan till och med känna tacksamhet till den
människan – för genom honom eller henne har du fått en möjlighet att få reda på något om dig själv.

Läs igen:

Jag kommer alltid att frukta den jag har attackerat.

14)

Tänk om det är sant att:

All ilska är ett försök att få någon annan att känna sig skyldig.

Tänk om det verkligen är så! Pröva tanken.

Tänk en stund på när du sist var rejält förbannad på någon. Var din ilska den gången ett försök att få den andre att känna sig skyldig?

Jag säger inte här att ilska är en ”ful” eller dålig känsla. Jag säger heller inte att du inte skall känna ilska. Ilska är en känsla som alla andra känslor. Faktiskt en lika normal känsla som varje annan känsla. Själen talar och ropar till oss genom våra känslor. Känslor är rätt och slätt känslor. Känslor kommer och går. Och hela tiden är mina känslor meddelanden till mig.

Sanningen är att min ilska många gånger är en överföring, en projektion, på en annan människa. Projektionen (ilskan) är till för att få den andre att känna sig skyldig, oftast för något jag själv inte klarar av att hantera inom mig. Själv vet jag att jag många gånger i mitt liv har lagt ut ilska på andra, och då helt oskyldiga människor, för att undgå att se något inom mig. Kanske min egen oförmåga att vara tolerant, förlåtande och accepterande. Eller min egen ovilja att se mitt eget dåliga
självförtroende, ovilja att se min egen rädsla eller min egen del i sammanhanget etc . Det märkliga
(och ganska skrattretande) är att jag i min ilska just då, alltid har tyckt att jag har all rätt att vara i min ilska. Många sådana exempel finns.

Det är naturligtvis tragiskt och föga utvecklande.

När det gäller mina egna barn, har jag aldrig uppnått det jag önskar, inte någon enda gång, genom att visa irritation eller ilska.

Tänk om det är sant att:

All ilska är ett försök att få någon annan att känna sig skyldig.

* De här tre bastanta punkterna får räcka får den här veckan. Pröva att läsa dem då och då under veckan och vänj dig sakta vid innehållet.

De elva första punkterna i den här kortkursen finner du i inspirationsbrev nr 35, 36 och 37. Du kan självklart redan nu läsa punkterna 1 – 14 om du vill. I en enda följd. Några gånger varje dag. Kanske en gång på morgonen och en på kvällen. Många av punkterna kommer kanske snart att kännas alldeles självklara för dig. Och sakta kommer du att märka en förändring. Det är ju helt fantastiskt!

Syftet med den här kursen är enkelt: Det är genom självinsikt jag kan växa. Det är mitt tänkande jag behöver träna. All förändring börjar med mina tankar. Det är bara på tankens nivå jag kan göra val.

Allt gott till dig hälsar
Kay Pollak.

Känn dig som vanligt fri att sprida inspirationsbreven till vem du vill. Är det första gången du stöter på inspirationsbrevet? Känner dig nyfiken på att bli prenumerant? Gå in på hemsidan www.kaypollak.com/#pren

Lämna ett svar