Om att ge sann uppskattning.

Inspirationsbrev

Kays inspirationsbrev 26 Oktober 2020
”Om att ge sann uppskattning.”
Den här veckan ligger fokus och övningen på att kunna ge sann uppskattning till andra människor.
Alla har nog hört det många gånger. ”Det är så trist på jobbet, för man får aldrig någon uppskattning. Men så gör man ett fel, och då får man minsann genast höra det.”

Säkert kan vara så på många ställen. Men det finns också arbetsplatser där ”att ge uppskattning” är en del av kulturen. Där brukar det ofta vara lång kö när det utannonseras en ny tjänst.

Men hur kommer det sig egentligen att i vissa miljöer det nästan aldrig ges uppskattning? Det är naturligtvis konstigt, när alla människor vet hur bra man mår när man får uppskattning!

Kanske är det sant att många människor har svårt för att ge uppskattning. De är kanske inte lärda att ge uppskattning. De har kanske själva vuxit upp i en miljö där det nästan aldrig gavs uppskattning. De fick kanske till och med ”uppskattning”, som i själva verket var någon form av manipulation. De kände att det var något ”falskt” i uppskattningen, och de värjde sig för det.

Eller kan det vara den gamle Jante som ligger bakom att jag inte ger uppskattning. ”Jag ger inte dig uppskattning, för då kan du tro att du är något.” Alltså i grunden ett dolt sätt att utöva makt över en annan människa. Eller kan det vara avunden som ligger bakom. ”Jag ger inte dig uppskattning för allt det fantastiska du har, för du påminner mig om allt det jag själv inte har, och det är alltför smärtsamt för mig att se.” (Mozart – Salieri syndromet)

Man upptäcker att det helt enkelt är ganska djupt och komplicerat allt detta runt uppskattning. Det gäller också att så länge en människa går och bär på den icke sanna trossatsen ”Jag är inte bra som jag är.”, har hon också oerhört svårt för att ta emot uppskatting. Hon tror helt enkelt inte på den uppskattning hon får, för hon kan inte uppskatta sig själv. Fundera på nästa mening en stund:

Du kan först se storheten i en annan människa, när du kan se den i dig själv.


Varje människa mår bra och växer av att få uppskattning. Att ge varandra uppskattning är A och O i en relation. Att ge uppskattning är som att hälla tändvätska på en sur brasa. Det tar genast fart och börjar brinna! Ingen av oss vill heller ha något annat än sann uppskattning.

Fundera nu på innehållet i nästa mening:
Det du ser och lägger märke till hos en annan människa, det förstärker du i dig själv.
Att det är så kommer sig av att mitt undermedvetna inte kan känna skillnad på ”du” eller ”mig”. När jag ser och lägger märke till det fantastiska i en annan människa, så tror mitt undermedvetna att jag ser just samma fantastiska sak hos mig själv. Och jag blir jätteglad själv! När jag säger helt sant en uppskattande sak till en annan människa, så tror mitt undermedvetna att jag säger just det till mig själv. Och jag blir jätteglad! Det är så det funkar! Till synes ”ger” jag, men det är jag som ”får”.

Man mår helt enkelt själv bra av att ge uppskattning. Ingen människa kan ge sann uppskattning till en annan människa och samtidigt själv må dåligt.

En sak är rolig! Det går att träna upp sig i att ge uppskattning. Att öva sig i att ge sann uppskattning till en annan människa, tänker jag ibland är den absolut billigaste och bästa kurs som någonsin finns i egen personlig uteveckling. Ju mer goda saker jag ser i en annan människa, ju mer växer jag själv.

Pröva att se andra människor runt omkring dig som bärare av stora skyltar på vilket det står skrivet med stora bokstäver:
Kom på mig med en sak som jag är bra på – och säg det!

Pröva alltså den här veckan vid olika tillfällen att ge sann uppskattning till en annan människa. Och jag menar sann uppskattning. Ge inte något annat än sann uppskattning. Fejka inte. Kom inte med käcka ryggdukningar. Jag menar absolut totalt sann uppskattning.

Gör du den här övningen den här veckan kommer du kanske också närmare att kunna förstå den urgamla sanningen i detta:
Du kan inte ge något till någon annan.
Den enda du kan ge något är till dig själv.

Hitta alltså den här veckan varje dag en sak som du sant kan uppskatta hos en annan människa och säg det till henne. Bestäm dig för att verkligen genomföra det. Varje dag.

Gör den här veckans övning till ditt eget ”hemliga” projekt för att utveckla dig själv. Rent egoistiskt genomför du detta den här veckan. Den som kommer att vinna på det är du.

Du kan självklart säga mer än en sak varje dag. Och du kan självklart varje dag säga en uppskattande sak till flera olika personer. Men genomför det i vilket fall till en(1) person varje dag. Bestäm dig för att göra det!

Det kan ibland krävas förberedelsearbete från din sida för att kunna ge sann uppskattning. Du kan till exempel på morgonen eller på resan till jobbet välja att i lugn och ro fokusera på en sak hos en annan människa som du verkligen sant uppskattar. Du ser framför dig den där människan med just den där fantastiska egenskapen. Eller väljer du att fokusera på en sak den där personen har gjort som du verkligen sant uppskattar. Den förberedelsen kommer att underlätta för dig att sedan ge sann och spontan uppskattning till den människan. Som du tänker, så blir det.

Känner du dig ovan i hur du skall formulera dig när du ger uppskattning kan du ta hjälp av de här meningarna:

En sak jag uppskattar hos dig det är ….

En sak jag tycker är fantastisk med dig det är …

En sak jag tycker om hos dig det är ….

En sak jag verkligen gillar hos dig det är ….

En sak jag verkligen uppskattar och är tacksam för hos dig det är ….

En sak jag tycker att du är himla bra på det är ….

Tänk, du ska veta att jag tycker att du är fantastisk på att ….
…….

Hitta din egen formulering och ditt eget sätt som känns lätt och bra för dig att säga.

Påminn dig till sist om detta:

Allt du ser hos en annan människa är resultat av dina tankar.


Känn dig som vanligt fri att dela den här veckans övning med dina vänner och dina vänners vänner. Har du missat de tidigare lektionerna kan du hitta dem på min hemsida: www.kaypollak.com Det är bara att gå in där och printa ut dem.

Allt gott till dig hälsar
Kay Pollak

Lämna ett svar