Om orsak och verkan.

Inspirationsbrev

Kays inspirationsbrev 23 November 2020

Om orsak och verkan

Vi skall titta på begreppen orsak och verkan.

Den här kursen handlar om att lära sig att ändra sina tankar. Genom att ändra mitt sätt att tänka kan jag ändra mitt liv. All förändring börjar med mina tankar. Till varje tanke är kopplat en känsla. En viss tanke jag tänker orsakar en viss känsla i mig. Tanken är ”orsaken” och känslan som följer är ”verkan”. En annan tanke jag tänker orsakar en helt annan känsla.

Jag kan alltid välja att ändra mina tankar. Det är bara på tankens nivå jag kan göra val.

Exempel: Det händer kanske oss alla att vi i en viss situation kan bli irriterade och ibland också känna ilska. Många av oss har blivit uppfostrade och vana vid att då utbrista: Du gör mig så irriterad! Eller: Han gör mig så förbannad! Vad vi då påstår är att ”orsaken” till vår känsla av irritation eller ilska är den andra människan. Det var så vi blev lärda att tänka. De flesta av oss blev inte lärda att säga: Jag gör mig själv så irriterad! Eller: Jag gör mig själv så förbannad! När min pappa blev arg på mig sa han inte att det var ”fel” på honom. Han sa att det var ”fel” på mig! Han menade att jag var orsaken till hans ilska. Men jag var inte orsaken till hans ilska. Han tog fel på vad som orsakade hans känslor. Orsaken till hans arga känsla fanns i hans sätt att tänka om det han såg. Han sätt att tänka orsakade hans ilska. Orsaken var tanken. Verkan var hans ilska.

Det är detta vi skall titta på i det här inspirationsbrevet. Vi skall pröva att förstå sambandet mellan tanke och känsla. Orsak och verkan. Det är inte oviktigt att förstå det sambandet.


Läs nu först stilla denna text:

När du reagerar på något, reagerar du inte på själva händelsen. Det som skapar din reaktion är det du tänker om händelsen – dvs din tolkning av händelsen.

Om du tror att din tolkning är bekräftelsen på din känsla, tar du fel på orsak och verkan. Tanken kommer alltid före känslan. Orsaken till dina känslor, t ex din irritation eller ilska, finns i dina tankar om händelsen. Orsaken till din irritation eller ilska finns med andra ord inom dig.

Går detta att förstå? Oj oj, det här kan man behöva tänka på länge! För att göra detta än mer
begripligt ser vi på ett exempel som är enkelt och tydligt, och som kanske många kan känna igen sig i.

Exempel: Åsa skall ansvara för ett möte på jobbet. Det skall starta klockan 9. Åsa är där i god tid före nio och förbereder mötet. Några minuter över nio börjar hon mötet. Tio minuter efter nio öppnas dörren och två medarbetare kommer in. De kommer alltså inte i tid till mötet! De kommer till mötet
efter den tid som det är sagt att det skall börja! Det märkliga är att när detta händer får Åsa blixtsnabbt en negativ tanke om de två som kom ”för sent”. Kanske tänker hon något i stil med: ”Vilka jädrans slöa idioter!” Åsa tänker kanske också den här tanken: ”Det visar att de verkligen inte respekterar mig!” När Åsa tänkt dessa tankar kan alla se att Åsa är störd. Hon ser irriterad ut! Hon kommer ur balans och hon kommer kanske av sig.

Är Åsa medveten om att hon med sina tankar har attackerat både sig själv och de två som kom för sent? Är hon medveten om vad som följer av dessa attacker?

Vad som garanterat händer(efter Åsas negativa tankar) är att Åsa förlorar sin närvaro och
spontanitet. Hon blir hämmad och ofri. Hon förlorar sin förmåga att ge ut ett alldeles sant och äkta leende. Hon mister kontakten med ”den hon var ämnad att vara”. Åsa förlorar kontakten med ”det bästa i sig”.

Efter mötet den dagen kanske någon frågar Åsa: ”Hur gick det på mötet idag?”, och hon svarar automatiskt: ”Det gick inte så bra. Jag blev himla störd för att Olle och Petter kom för sent!”

Vad Åsa säger är detta: ”Jag blev himla störd (verkan) för att Olle och Petter kom för sent (orsaken).” Åsa tar fel på vad som orsakade hennes störning. Det hon säger är inte sant. Åsa behöver tänka ett tag till på vad orsaken till hennes störda reaktion är. Hon behöver söka orsaken till sin ”störning” inom sig själv.

Pröva nu att läsa och förstå dessa meningar:

Jag är inte störd av de skäl jag tror.
Jag är inte störd av de skäl jag hittar på.
Jag är inte störd av de skäl jag i hastigheten får för mig.

Varför blir Åsa störd? Det är en bra fråga. Hon blir i första hand störd (verkan) för att hon tänker en negativ tanke (orsaken) om Olle och Petter. Hon blir också störd (verkan) för att hon tänker att ”det visar att de verkligen inte respekterar mig” (orsaken). Dessa båda tankar gör att hon förlorar sin närvaro och balans.

Att kunna se detta är att vara fullt ut ansvarstagande. Man skulle också kunna säga: ”Att kunna se detta är att vara upplyst.” Om Åsa är upplyst och får frågan: ”Hur gick det på mötet idag?”, svarar hon istället kanske något i stil med detta: ”Det gick inte så bra, för jag tänkte genast en negativ tanke om Olle och Petter när de kom in genom dörren. Och en negativ tanke om någon är ju alltid en attack. Och genom den attacken
”gjorde jag om” Olle och Petter till mina ”fiender”. Och har jag skapat fiender i rummet, får jag självklart rädsla. Rädslan gjorde att jag helt förlorade förmågan att kunna le äkta. Det var fasansfullt. Jag tyckte helt enkelt inte om mig själv. Jag var helt skild från den fantastiska människa jag vet att jag kan vara.”

Kanske fortsätter Åsa också med att säga detta:

”Jag blev också störd för att jag tänkte tanken att: ”Det visar verkligen att de inte respekterar mig!”.
Hur kan jag veta att det är sant? Det vet jag ju inget om. Jag ifrågasatte helt enkelt inte mina tankar. Tanken att ”Det visar verkligen att de inte respekterar mig!” är också den en attack. Nu en attack mot mig själv. Jag såg mig inte som fullt ut värd respekt. Och den attacken mot mig själv bidrog till att jag förlorade kontakten med det bästa i mig. Den tanken är också ett bra exempel på att jag värderade mig själv väldigt lågt.”

Tänk om Åsa till och med kan säga detta:

”Jag ser fram emot nästa gång någon kommer för sent. Då får jag en möjlighet att öva att hantera en sådan situation på ett nytt och bättre sätt. Oj oj oj, vad det finns att lära!”

Obs ! Inget av detta handlar om att det är bra eller inte bra att människor håller avtalade tider. Om Olle och Petter alltid kommer för sent till avtalade tider (och det är viktigt för Åsa att de gör det), måste hon prata med dem om vikten av att hålla avtalade tider. Att hålla avtalade tider är ju ofta nödvändigt när man arbetar i team. Om Olle och Petter ändå fortsätter att inte hålla avtalade tider, och det fortfarande är viktigt för Åsa att de gör det, måste hon kanske ändra på något i teamet eller bestämma sig för att helt sluta reta sig på dem.

Läs nu igen:

När du reagerar på något, reagerar du inte på själva händelsen. Det som skapar din reaktion är det du tänker om händelsen – dvs din tolkning av händelsen.


Det är möjligt att någon som läser det här inspirationsbrevet nu känner sig helt slut! Ja riktigt trött i huvudet och faktiskt reagerar med att inte alls känna sig inspirerad. Jag vet. Dagens lektion är inte lätt! Men den är helt nödvändig! Den här lektionen är en riktig utmaning!

Använd de närmsta veckorna till att då och då fundera över innehållet i det här inspirationsbrevet. Prata gärna igenom det med en vän. Försök hitta exempel från din egen vardag där du tagit fel på orsaken till dina känslor. Försök också att förstå meningen: Jag är inte störd av de skäl jag hittar på.

Känn ingen oro. Vi kommer att återkomma till begreppen orsak och verkan.

Känn dig som vanligt fri att dela dagens lektion med alla dina vänner och alla deras vänners vänner.

Allt gott till dig hälsar

Kay Pollak

Lämna ett svar