Optimism är att se varje problem som en möjlighet.

Inspirationsbrev

Kays inspirationsbrev 9 November 2020

”Optimism är att se varje problem som en möjlighet.”

Veckans övning handlar återigen om att öva sig i att vända sina tankar. Det är med mina tankar som all förändring startar. Det är en mycket svår övning den här veckan… Börja först med att repetera den enkla meningen:

Det är med mina tankar som all förändring startar.

Nästa gång du har ett problem eller tycker att du har misslyckats, pröva denna tanke:

Det finns ett annat sätt att se på detta.

Det finns alltid ett annat sätt att se på det som sker. Det finns alltid en motsats – en slags möjlighet – att se på varje situation som gör dig störd eller upprörd på ett annat sätt. Jag vet att det är sannerligen inte alltid lätt att klara. Det finns många sådana situationer jag själv verkligen inte klarar av. Men vi tar ett exempel:

Du kommer ut på morgonen och upptäcker att din bil är stulen. Du känner hur en ilska kommer upp i dig. Men just i dag hinner du faktiskt också tänka: Det finns kanske ett annat sätt att se på detta. Du stannar upp. Du prövar att räkna upp fem olika möjligheter på grund av denna ”olycka” som drabbat dig. Möjligheterna/fördelarna/insikterna kan kanske se ut så här:

 • En fördel är att bilen är försäkrad. Kanske kan jag nu passa på att köpa en ny och bättre bil.
 • En annan fördel är att jag inte hade lämnat kvar några dyrbara saker i bilen.
 • En fördel är att idag får jag åka kommunalt och miljömässigt. Det kan bli spännande.
 • En fördel är att jag nu inser hur viktigt det är att ha ett riktigt bra stöldlås på bilen. * En fördel är att detta kan hjälpa mig att vänja mig vid att börja cykla till jobbet. * En fördel är att jag kan öva på att ”just nu i den här stunden skapar jag min egen sinnesstämning”.

Kanske upptäcker du att du nu mår något lite bättre….

Ett annat exempel:
Du hamnar i en enorm konflikt med din partner. Du rasar. Du känner dig ledsen. Allt är en enda sörja av känslor. Du känner visserligen till den där kloka meningen: Du kan se på varje situation som gör dig upprörd på ett annat sätt. Men det hjälper dig inte. Inte nu. Nej! Du kan inte se på den här situationen just nu på ett annat sätt. Men du kommer ihåg den här meningen: Det finns ingen situation som är så hemsk att du inte kan välja en tanke som gör att du mår något lite bättre. Du vill nu må något lite bättre, så du frågar dig själv: Finns det några möjligheter för mig, till följd av det här sammanbrottet?

 • Jag har idag möjlighet att lära mig något om mig själv.
 • Jag har möjlighet att öva på att ”jag ligger ensam bakom min egen upplevelse”.
 • Jag får en möjlighet att arbeta med mina tankar och öva mig i att vända mitt humör. * Jag har möjlighet att fundera på hur jag hade kunnat handla på ett annorlunda och bättre sätt i den konflikt vi hamnade i.
 • Jag har fått en ny möjlighet att förstå att min partner är min största läromästare.

Detta är en enormt svår övning…. Jag vet. Jag vet!

Ett tredje exempel:

Du tappar tålamodet i en situation tillsammans med ditt barn. Du brister ut i en brysk och irriterad ton.

 • En möjlighet jag får, tack vare den här situationen är att jag kan lära ut hur en förälder kan hela en sådan här situation.
 • En möjlighet jag får är att jag kan gå till barnet och säga detta fantastiska: Du ska veta att min irritation inte hade med dig att göra. Den hade bara med mig att göra. Det är viktigt att du vet det.
 • En möjlighet jag får är att jag kan visualisera hur jag hade föredragit att jag skulle ha handlat. Jag kan i mitt inre se en bra och positiv version av händelsen. * En fördel är att jag nu tydligt ser att jag själv har dåligt tålamod ibland.
 • En fördel är att jag kan lära ut hur man ber om ursäkt. Det är en enorm gåva att ge sitt barn.

Övningen den här veckan är att pröva detta på ett haveri, ett misslyckande, en olycka som drabbat dig. Sätt dig ner en stund efter ”olyckan” och pröva skriv fem saker som kan ses som fördelar eller möjligheter på grund av det som hänt. Ha med dig den här fantastiska meningen under veckan:

Jag kan se på varje situation som gör mig upprörd
på ett annat sätt.


Den här veckan önskar jag dig ett jättestort lycka till. Det kan verkligen behövas. En sak är rolig. När du har gjort övningen några gånger och blivit lite mera van, kommer du kanske att tycka att den är riktigt lätt!

Känn dig som vanligt fri att dela den här veckans övning med dina vänner och dina vänners vänner. Har du missat de tidigare lektionerna kan du hitta dem på min hemsida: www.kaypollak.com Det är bara att gå in där och printa ut dem.

Allt gott till dig hälsar
Kay Pollak

Lämna ett svar