Varje väl jag gör är en värdering av mig själv.

Kays inspirationsbrev 29 Mars 2021

Hej och välkommen till det 36:e inspirationsbrevet.

Fortsättning på ”kortkursen”.

I förra veckands inspirationsbrev tog jag upp punkterna 1 – 4, i det jag kallade för ”kortkursen”, i hur jag kan må bättre, oftare och längre stunder. Kort sagt hur jag kan få ett bättre liv. I det här brevet kommer punkterna 5, 6 och 7. Sammanlagt kommer det att bli 30 punkter. När du har alla de 30 punkterna kommer du att kunna läsa alla punkterna i en enda följd, om du så vill. Här kommer nu punkt 5:
5)
Varje val jag gör är en värdering av mig själv.

Sätt gärna upp meningen någonstans där du ofta ser den, t ex på din arbetsplats, hemma på kylskåpet, eller på insidan av din garderob. Tänk om det verkligen är så att varje val jag gör är en värdering av mig själv?

Vad betyder egentligen detta? När jag väljer att göra saker som är bra för mig -­‐ till exempel vila när jag är trött, säga nej till umgänge eller saker som inte är bra för mig, välja att sluta röka – då värderar jag mig själv högt. När jag gör saker som är dåliga för mig eller till och med skadar mig – värderar jag mig själv lågt i mitt liv.

Ibland gör du alltså val som visar att du värderar dig själv lågt. Och ibland gör du val som visar att du sätter högt värde på dig själv, din hälsa och ditt liv. Ibland umgås du med ”dönickar” och ibland säger du nej till att umgås med ”dönickar”. Ibland sätter du på dig säkerhetsbältet och ibland åker du utan.
Ibland låter du någon behandla dig respektlöst. En annan gång accepterar du det inte. Du gör ett val. Varje val du gör är ett resultat av hur du värderar dig själv.

Om du till exempel tänker om dig själv ”Jag är inte okej som jag är”, kommer du kanske inte alltid att välja det som är bäst för dig. Omedvetet finns en tanke att du inte är värd det bästa. För att ändra på detta, behöver du först ändra på dina tankar om dig själv.

Ibland tolkar vi också det vi ser, utifrån hur vi värderar oss själva. Kanske någon på jobbet inte hälsar på mig. Om jag värderar mig själv lågt, tolkar jag kanske det som en bekräftelse på att jag inte är så viktig. Mår jag bra och värderar mig själv högt, väljer jag kanske en helt annan tolkning. Kanske tänker jag: Han är nog stressad och jäktad. Hon är nog helt upptagen med sina egna tankar. Han börjar kanske se dåligt!

Du gör alltså i det exemplet en tolkning av det du ser, utifrån hur du värderar dig själv. Påminn dig ofta om att:
Varje val jag gör är en värdering av mig själv.


6)

Läs då och då:

Mina kärleksfulla tankar visar mig en kärleksfull värld. Mina rädda tankar visar mig en hotfull värld.

Tänk om det är sant att det jag ser i den ”yttre verkligheten” är en spegel av min ”inre verklighet”.

Tänk om det är dina tankar som bestämmer vad du ser. Har du rädsla när du kommer in i ett rum med andra människor hittar du kanske omedelbart någon som ”sitter med armarna i kors och ser misstänksam ut mot dig”. Känner du dig trygg när du kommer in í ett rum, ser du något annat. Du ser att där är en massa olika människor. En del sitter med armarna i kors. Andra sitter på ett annat sätt. Det är intressant. Människor sitter på olika sätt.

Påminn dig om att:

Mina tankar och känslor styr mitt seende.


7)
Jag kan ändra mina tankar om mig själv.
Jag kan ändra mina tankar om andra människor.

Detta är i grunden revolutionerande. Människan kan välja att ändra sina tankar. Du kan ändra dina tankar om en annan människa. Du kan ändra dina tankar om dig själv. När du ändrar dina tankar om en annan människa, ändras genast också dina känslor. Och när du ändrar dina tankar om dig själv, ändras också dina känslor. Detta är helt fantastiskt.

Ha ofta med dig den här meningen:

Jag kan ändra mina tankar.


Dessa 3 punkter var allt för den här veckan. De fyra första punkterna finner du i förra
inspirationsbrevet. Du kan den här veckan läsa alla 7 om du vill. Från början till slut. Några gånger varje dag. I varje fall en på morgonen och en på kvällen. Det blir ett sätt att öva dig i att lägga märke till dina tankar. Du vet att all förändring börjar med dina tankar. Allt gott till dig hälsar Kay Pollak.

Känn dig som vanligt fri att sprida de här inspirationsbreven till alla dina vänner. Är det första gången du stöter på inspirationsbrevet? Känner dig nyfiken på att bli prenumerant? Gå in via länken www.kaypollak.com/#pren

Lämna ett svar